Velika subota

Vazmeno bdjenje

USKRSNULI JE I RASPETI

U gorućem si se grmu objavio Mojsiju i darovao si mu svoje ime, Gospodine! U plamenim jezicima sišao si nad apostole i ispunio si ih Duhom Svetim. U novom ognju vazmene noći želimo otkriti taj plamen tvoje ljubavi. Ispuni nas snagom, svjetlom i toplinom. Zagrij nas i zapali za svoje kraljevstvo. Došao si baciti oganj na zemlju i želiš da se on zapali. Spali u nama sve što je podložno pokvarenosti, kao što gore mladice koje ne donose roda, i očisti nas da više roda donesemo. Neka u nama i po nama svijet postane topliji i čišći.

Gospodine Isuse, u uskrsnoj svijeći prepoznajemo tebe! Raspršio si tamu svijeta i tamu ove noći i tamu svih noći svijeta. Darovao si nam u svojem uskrsnuću neugasivo svjetlo novog života. Nakon najdublje noći dolazi najjasnije svjetlo. I mi palimo svoje svijeće na uskrsnoj svijeći; i mi palimo svjetlo svoje vjere na tvome uskrsnuću. Ti si svjetlo svijeta. Daj da i mi gorimo da bi ovaj svijet izišao iz svoje tame. Daj da budemo svjetlo od tvoga svjetla.

Gospodine, stvorio si vodu i odijelio si je od kopna. Tvoj je Duh lebdio nad vodama. Kad je čovjek iznevjerio tvoju ljubav i kad je čovječanstvo odlutalo od tebe, silnim vodama potopio si stari grešni svijet i od Noe podržavaš na životu nov naraštaj onih koji će ti biti vjerni. Svoj si narod proveo kroz vode Crvenog mora i izveo ih ropstva u slobodu, iz smrti u život.

Gospodine Isuse, sam si htio ući u vode rijeke Jordana i tako si posvetio sve vode svijeta. Bio si kršten od Ivana da se još dublje sjediniš sa svima onima koji trebaju obraćenje i spasenje. Neprestano si nudio svima koji žeđaju izvor žive, nepresušne vode da utažiš ljudsku žeđ za punim i pravim životom. Sam si žeđao, a ipak si druge napajao svojom ljubavlju. Svoje si učenike poslao po svem svijetu s nalogom da krste sve koji uzvjeruju. Tada se ta voda, oplođena Duhom Svetim, izlijeva na svakoga od nas u času krštenja. I noćas blagoslivljamo vodu. Neka to bude voda prikladna za mnoga čišćenja. Neka nas ta voda opere od svih nevjernosti i očisti od svih nečistoća. Neka ta voda, Gospodine, bude prikladna da u njoj opet nastane nov život. Prisjeti nas, Gospodine Isuse, po blagoslovu ove vode i po obnovi krsnih obećanja, te po škropljenju istom vodom, da smo djeca Božja, da smo preporođeni na nov život i da smo pozvani na dostojanstvo sinova svjetla.

fra Zvjezdan

Be Sociable, Share!
Duhovna misao

Božja prisutnost

Ono što ovdje pokušavam učiniti jest da ostavim vrijeme po strani
i usredotočim se na svoj život, onaj tjelesni – u vremenu, i onaj duhovni.
Pokušavam si zamisliti Isusa kako sjedi kraj mene
i razgovaram s njim o svemu što mi se događa u životu.
Pokušavam razumjeti da u bezbroju mogućnosti
Isus ulazi u svakodnevne okolnosti moga života.
No, život ide brzo i puno se toga događa.
Pritisak i razne obveze često puta istisnu tu svijest o Božjoj prisutnosti
u mom svakodnevnom životu. Svjestan sam toga, i želim nešto učiniti.
Za sada, pokušavam ostati miran i otvoren onome što mi Njegova prisutnost želi reći.