UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO

Isuse, nećeš nas ostaviti siročad. To si svečano obećao svojim učenicima. Vjerujem da to govoriš i nama, da se to tiče i ovih naših vremena i svakoga od nas. Hvala ti za sve što si nam time obećao, što iza te svoje riječi stojiš.

Čitam i drugo tvoje obećanje: “I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine!” U ljubav prema meni uključeno je Presveto Trojstvo. To je jedinstvena ljubav kojom nas Bog ljubi. To je ljubav Očeva, ljubav po kojoj možemo osjetiti slobodu i sreću djece Božje. To je ljubav tvoja, Gospodine Isuse, kojom nesebično dijeliš s nama ljubav kojom Otac odvijeka tebe ljubi. To je ljubav Duha Svetoga, ljubav koja postaje osobom u toj trećoj osobi Presvetog Trojstva.

Duh će Sveti biti Branitelj. Međutim, to je i Duh Istine. U tom Duhu prepoznat ćemo se u istini, u pravome svjetlu. Vidjet ćemo i sebe, svoju situaciju, svoje nedostatke i svoje mane. Vidjet ćemo se kakvi jesmo. To je također zadatak Duha Branitelja. Jer samo istina oslobađa. Za to nam treba hrabrosti. Udijeli nam, Isuse, tu i takvu hrabrost da prihvatimo tvoga Duha Istine kao svoga Branitelja. On će nas obraniti ne samo od ljudi oko nas, ne samo od drugih, nego i od nas samih, od naših samozavaravanja, od naših ograničenosti i nedostataka. Duh će nas obraniti od našeg bijega pred činjenicama koje nas bole. Često i istina boli. Duh Sveti će nam pomoći da čujemo istinu i da onda postupimo onako kako je to njegova sveta volja. Ti nam, Isuse, obećaješ tog i takvog Duha Branitelja.

Primili smo ga po sakramentu krizme. Uz taj sakramenat obnovili smo svečano i sva krsna obećanja. Ti i na njih računaš, Gospodine, kao što i mi računamo na ispunjenje tvojih obećanja. Neka nas Duh tvoj Sveti ispuni hrabrošću da ti budemo vjerni, pa vjerujem da ćemo i mi onda osjetiti snagu tvoga Duha koji će nas ispuniti radošću i mirom. Pošalji, Gospodine, Duha svojega i daj da osjetimo kako nismo sami!

Neka nas, Gospodine, Duh tvoj Sveti sjeti svih darova koje smo primili i na koje kao tvoji pomazanici imamo pravo. Neka nas sjeti da smo zapečaćeni ljubavlju koja ne prolazi, radošću koju nam nitko uzeti neće; neka nas sjeti da smo obdareni mirom koji izvire u dubinama našega srca. Taj je mir tvoj dar i počiva u nama ako smo dostojni toga mira. Učini da ga budemo dostojni! Sve si nam to darovao po snazi svoje prisutnosti koja se upravo po uzašašću razlijeva na nas u Duhu Svetom.

fra Zvjezdan

Be Sociable, Share!