1. Korizmena nedjelja (Čista) (B)

Krštenje na Jordanu za Isusov je život značilo duboki preokret. On se više nije vratio kući i svojem zanatu. Odlučio je čitavog sebe staviti u djelo Božje, novi Božji svijet koji nadolazi! Snažan poticaj de se odmah dade na akciju bila je i tužna vijest koju je čuo: Herod je dao uhititi i pogubiti Ivana Krstitelja, proroka Kraljevstva Božjega s Jordana. Od toga časa Isus postaje navjestitelj Kraljevstva Božjega, novoga Božjeg svijeta  koji dolazi! Da bi ga čovjek primio i uključio se u njega mora se s povjerenjem osloniti na tu Radosnu vijest (vjera) i promi9jeniti svoj život, svoje razmišljanje, svoju dosadašnju logiku i ljestvicu vrednovanja (obraćenje).

Ali, između Isusovog krštenja i njegovog javnog nastupa evanđelisti bilježe još jedan vrlo važan događaj Isusova života: kušnju u pustinji! Duh nagna Isusa u pustinju i tu ga je kušao Sotona. Ishod te kušnje znamo: Isus je odlučno sotoni rekao NE! Odupro se đavlu i svemu sjaju njegovom! To je bio neposredni i logički nastavak njegovog krštenja! Zašto se svi evanđelisti zaustavljaju na ovom događaju Isusova života? Zato što je već jednom čovjek razgovarao sa sotonom i iz tog razgovora izišao poražen. To je bio stari Adam, početak starog i otuđenog svijeta u čije je temelje na taj način stavio grijeh. Sada ponovo Čovjek razgovara sa sotonom,  ali iz tog razgovora izlazi kao pobjednik, on se odupro sotoni. I toga časa započinje jedan novi svijet, svijet koji sotoni i zlu govori NE! Na početku tog novog svijeta stoji NOVI ADAM – Isus iz Nazareta. On u temelje novog svijeta stavlja DA Ocu, slušanje Boga i to će biti temeljna vrijednost svih onih koji će poći za njim i željeti biti graditelji novoga Božjega svijeta!

Započeli smo korizmu! Na početku korizme stoji Isus – tip novog obraćenog korizmenog čovjeka. Korizma je prostor obraćenja, osvješćivanje krštenja u kojem smo rekli NE đavlu i DA Ocu. To se mora dogoditi u ovoj korizmi. Da se poput Isusa potpuno okrenemo od zla i u poslušnosti usmjerimo k Ocu! To znači proživjeti korizmu. U znak te volje i spremnosti stavili smo na svoje glave znak obraćenja: pepeo i čuli Isusovu poruku današnjeg Evanđelja: obrati se i vjeruj Evanđelju! To je osnovni korizmeni program!!!

Be Sociable, Share!