Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu

I ove nedjelje kao i prošle Božja Riječ nam želi progovoriti o upravljanju materijalnim dobrima. Posjedovanje materijalnih dobara nosi sa sobom i određene zamke. Prije svega ono čovjeku daje lažnu sigurnost, osjećaj samodostatnosti. Čovjek prestaje svoju sigurnost tražiti i graditi na Bogu, već se upire u materijalna dobra, okružuje se njima i u njihovom obilju gleda smisao svojega života. Takovima danas upućuje svoju riječ prorok Amos. On je bio pastir, riječ mu je gruba i neškolovana, ali prava proročka, istinita, jednostavna i nedvosmislena. Okomljuje sa na bogate, želi rasklimati njihovu sigurnost i pokazati besmisao raskoši. Prorok otkriva i drugu zamku bogatstva, a ta je da čovjek postaje slijep za potrebu, siromaštvo i bijedu drugoga.

Isus nam u današnjem evanđelju želi reći kako bogatstvo ne može čovjeku osigurati pravu budućnost. Ono je samo prividna sigurnost i prividna budućnost. Svoju poruku Isus zorno iznosi slikom o bogatašu i Lazaru. U toj se slici jasno raspoznaje do koje mjere bogatstvo i posjedovanje može čovjeku zatvoriti srce za drugoga, za potrebnoga. Bogataš ne mari za siromaha Lazara  koji kupi mrvice hrane ispod njegovog stola, ne uočava njegovu neimaštinu, toliko je zaokupljen sobom i onim što ima, da nije kadar otvoriti svoja dobra drugome. No, takovo je blagostanje kratkotrajno, kako je kratkotrajan i prolazan i sam život čovjeka. Bogataš nema budućnosti, njegovo ga je bogatstvo upropastilo. Budućnost ima Lazar, jer je on svu svoju sigurnost stavio u Boga. A iza smrti više se ništa promijeniti ne može.

Danas je Božja Riječ upućena nama, želi progovoriti našem životu! Postaviti nam neka pitanja: na čemu gradiš svoju sigurnost, da li su te materijalna dobra zarobila, koliko pokraj sebe vidiš potrebnoga, koliko u tvojem životu ima mjesta raskoš, luksuz dok drugi nemaju što jesti, ili obilaze kante za smeće vadeći hranu ili restorane čekajući da gosti nešto ostave iza sebe u tanjuru. Nije li to taj Lazar koji kupi mrvice, a da ga ti ne vidiš…..?

Be Sociable, Share!