Dvadeset i druga nedjelja kroz godinu

Čovjek u sebi otuđen stalno upada u egoizam i sebeljublje. Vjernički gledano, to u njemu djeluje iskonski grijeh, po kojem je čovjek otuđen od Boga. Sklon je uzdizanju sebe, guranju ispred drugih, podcjenjivanju drugih – oholosti. No, u tom pravcu nema pravih rješenja za život. Na to upućuje i današnje prvo čitanje iz Knjige Siraha starozavjetnog mudraca, u čijem su spisu sabrani mnogi dobri savjeti ponašanja i stoljetno iskustvo ljudi. Biti krotak, po njemu je više nego razbacivat se  darovima. Poniznost je jedini  pravi i istinski stav pred Bogom, a oholost i nadimanje on naziva bolešću.

O poniznosti nam i Isus daje pouku u današnjem Evanđelju! Prigoda za to mu je ručak na koji je zajedno s drugima pozvan u kuću nekog farizejskog prvaka. Gleda kako uzvanici biraju prva i bolja mjesta… U novom svijetu koji nastaje ne smije biti tako. Tu treba vladati druga logika i drugačiji način ponašanja: poniznost i služenje, jer svaki koji se ponizuje bit će uzvišen, a koji se uzvisuje it će ponižen! Oholost, nadmetanje, borba za prvo mjesto već ovdje, kaže Isus, mogu završiti porazno: onaj koji te je pozvao može te za volju drugoga „degradirati“, pomaknuti te na niže mjesto!

Ni domaćin nije ostao pošteđen! Isus i njemu upućuje prigovor: poziva one, od kojih se nada da će mu biti uzvraćeno. Blago onakvim pozivima koji ne mogu biti uzvraćeni, jer sabiru siromahe, sakate, slijepe. To su pozivi bez  „računice“, od srca, iskreni i nesebični, od kojih ništa ne očekujemo.

Kakvih li lijepih pouka za naš praktični kršćanski život. U ophođenju s drugima – poniznost i jednostavnost. Bez laktašenja i guranja na uštrb drugih. U pravom duhu služenja biti susretljiv sa svakim, priskočiti u pomoć svakome. S ljudima ophoditi bez računice i špekulacije što ćemo za to dobiti i gdje profitirati! Mi kršćani smo ljudi novoga svijeta, Božjega svijeta i pozvani smo da trajno dajemo svjedočanstvo za to! Na taj se način iskorjenjuje otuđenost i zarobljenost koju donosi grijeh! Da li i ti činiš tako?!

Be Sociable, Share!