Četvrta vazmena nedjelja

Slika  p a s t i r a  česta je u Bibliji. Vjerojatno zato, što je bogata porukom. Pastir je sabiratelj stada, on ga čuva od neprijatelja, on živi za njega i kadar se je izložiti za njega. Pravi pastir, koji nije najamnik, kome su ovce vlastite, on sve to čini s ljubavlju, požrtvovnošću. Takav pastir poznaje svaku svoju ovcu, zove je njezinim imenom, ali i one poznaju njega, odazivaju se na njegov glas. On ih vodi na zelene pašnjake, stalno im pronalazi nove ispaše, vodi ih na vodu – omogućuje im život. Sve su to elementi, koje uzima Isus na se u današnjem Evanđelju. Da bi navijestio koji je odnos između Njega i njegove zajednice, što On za svoju zajednicu znači, uzima sliku Pastira, govoreći: Ja sam Pastir dobri. Taj je odnos posebno izražen riječju „poznavati“, koja u Bibliji ima značenje najintimnijeg zajedništva. Pokušajmo ga danas  tako i doživjeti u svojoj sredini, na svome nedjeljnom sastanku.

Djela apostolska nam pokazuju da Krist svoju pastirsku službu vrši preko ljudi koje poziva. Tako u Djelima vidimo Pavla i Barnabu.  Danas su to naši biskupi i prezbiteri, preko kojih Uskrsnuli sabire svoju zajednicu i služi joj. Upravo stoga, ova je današnja nedjelja posvećena duhovnim zvanjima. To je dan kad se sjećamo i molimo za sve one ljude koje je Gospodin pozvao da kroz njih vodi svoju zajednicu. To je dan kada molimo za duhovna zvanja, da Gospodin pošalje što više radnika u svoju žetvu. Ta je molitva danas to potrebnija, što više dnevno promatramo kako broj svećenika opada, kako su naša sjemeništa sve praznija, kako sve više zajednica ostaje bez svojih sabiratelja.

Pokušajmo danas doživjeti ono što nam Gospodin želi reći slikom dobroga Pastira! Pokušajmo doživjeti svu onu ljubav, brigu i zauzetost, kojom je živio i živi za nas. Pokušajmo to doživjeti i u njegovim službenicima, koji se trude oko nas, služe zajednici i nastoje oko njezina rasta i napretka.

Be Sociable, Share!