Četvrta nedjelja Došašća

Spasitelj je pred vratima! Prorok već naviješta i ime grada u kojem će se roditi – to je Betlehem. Pred nama je i žena koja ima roditi i to Onoga, čiji je iskon zapravo od davnina. Prorok Miheja ga danas
naviješta kao onoga koji će vladati Izraelom, narodom Božjim, kao onoga koji će sabrati raspršeno, biti pastir svojega naroda, koji će djelovati silom Gospodnjom i svima donijeti mir – On je mir!

Poslanica Hebrejima želi nam opisati nutarnje Kristovo raspoloženje pri ulasku u ovaj svijet: On je sav usmjeren na vršenje volje Božje! To će biti glavno pravilo njegova života, to će biti vrhovna norma njegovog djelovanja i ponašanja, jelo kojim će se svaki dan hraniti! Na taj će način on do te mjere počastiti Boga, da će od sada to postati jedino pravo bogoštovlje, bogoštovlje života! Upravo takvim čašćenjem Boga On dokida hramsko, obredno, ceremonijalno štovanje Boga, a uvodi novu liturgiju – to je liturgija života, vršenje volje Božje! Po takvom smo štovanju Boga svi mi spašeni  i posvećeni!

Luka nam danas opisuje Majku Mesije: Ona je blagoslovljena nad sve žene, ona je Majka Gospodina, ona je vjernica Gospodinova. Luka nam danas prikazuje Mariju i kao – kovčeg zavjetni, jer u sebi nosi Boga, jer je prebivalište Božje! I kao što je nekada kralj David plesao i igrao kad je kovčeg zavjetni iz Galileje došao u Judeju, u Jeruzalem, tako to sada čini dijete Ivan u utrobi majke Elizabete: “zaigra čedo od radosti u mojoj utrobi…” Da li se ti veseliš dolasku Spasitelja? Da li si se za to pripravio. Kako ćeš dočekati božićnu noć?

Be Sociable, Share!