Blagdan Presvetog Trojstva

Božja nas Riječ danas vodi pred samo Božje biće. Bog sam u svojoj dobroti otkriva najdublju intimu svojega života: On živi u bogatstvu triju Osoba, kao Otac, Sin i Duh Sveti. Cilj tog otkrivanja nije želja kompliciranim špekulacijama, već je to očitovanje iz ljubavi i povjerenja. Bog živi kao zajedništvo Osoba između kojih trajno struji darivanje i ljubav, punina života i egzistencije. Sve se to u obilnom bogatstvu prelijeva iz Osobe u Osobu u punoj harmoniji i bez ostatka. Tako je osnovna zakonitost Božje egzistencije zajedništvo i darivanje! Takav se onda Bog očitovao i prema nama, kao Bog koji želi zajedništvo  s nama i koji nas želi obdariti bogatstvom svojega bića.

Današnji nam blagdan želi reći i da je Bog sav, cijelim svojim bićem angažiran za nas. Upravo smo ga po toj založenosti i upoznali kao Trojstvo. Upoznali smo ga kao Oca Stvoritelja neba i zemlja, u jednom trenutku ove naše povijesti upoznali smo ga kao Sina, koji će reći Nikodemu: Bog je tako ljubio svijet da je poslao sina svojega jedinorođenoga, upoznali smo ga kao Duha Svetoga, koji je kao ljubav Božja razliven u našim srcima. I to je naš Bog, Bog do kraja i sav za nas. To nam želi reći današnji blagdan. To nam želi reći Božja Riječ koja nam se danas naviješta.

I svi naši susreti s Bogom su u znaku Trojstva. Kršteni smo u ime Oca, Sina i Duha Svetoga. U to nam se ime svaki puta opraštaju grijesi, a slavljenje Euharistije zajedništvovanje s Isusom uskrsnulim oko kojega nas sabire Duh Sveti, da bismo zajedno ujedinjeni dali hvalu i slavu Ocu. Tako smo kao krštenici ne samo obilježeni Trojedinim Bogom, već je On i osnovno ozračje u kojem se krećemo. Zato je danas dan radosti i klicanja! Radujemo se radi ove ljubavi Božje, radujemo se radi ove blizine Božje, radujemo se, jer je Bog sav za nas. Slavimo i veličajmo Boga koji nam se u svojoj ljubavi i intimi otkriva, i koji nam navješta da je ta njegova intima  ujedno i naša budućnost: boraviti s Njim u intimnosti njegovog božanskog zajedništva i to za sve vijeke. To se zove nebo!

Be Sociable, Share!
Duhovna misao

Božja prisutnost

Ono što ovdje pokušavam učiniti jest da ostavim vrijeme po strani
i usredotočim se na svoj život, onaj tjelesni – u vremenu, i onaj duhovni.
Pokušavam si zamisliti Isusa kako sjedi kraj mene
i razgovaram s njim o svemu što mi se događa u životu.
Pokušavam razumjeti da u bezbroju mogućnosti
Isus ulazi u svakodnevne okolnosti moga života.
No, život ide brzo i puno se toga događa.
Pritisak i razne obveze često puta istisnu tu svijest o Božjoj prisutnosti
u mom svakodnevnom životu. Svjestan sam toga, i želim nešto učiniti.
Za sada, pokušavam ostati miran i otvoren onome što mi Njegova prisutnost želi reći.