BEZGRJEŠNO ZAČEĆE BL. DJEVICE MARIJE

Danas Crkva slavi začeće jedinstvenoga ljudskoga djeteta. Marijini roditelji Joakim i Ana, dugo su čeznuli da im se začne dijete. Oni će mu kod rođenja dati ime Marija. Marijino rođenja slavimo u devetom mjesecu, 8. rujna. Ono osobito kod tog djeteta nije njegovo začeće, nego poziv da bude Majka Isusova. Za to dijete vrijedi ono što je u Bibliji rečeno o jednom proroku: “Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih” (Jer 1,5).

Svako dijete je jedinstveno. Svako dijete leži Bogu na srcu i u trenutku u kojem je začeto, ispunja se Božji san: stvoren je novi čovjek! Čak ako dijete nije očekivano ili dolazi neželjeno, kod Boga je uvijek ljubljeno. Puno prije nego roditelji znaju tko je uistinu njihovo dijete, Bog poznaje to dijete i njegov put.

Što je osobiti poziv toga djeteta, čije začeće slavimo danas, i koje tako nejasno biva nazvano “bezgrešno začeće”? Povijest od početka biblije može nam pomoći, da to bolje razumijemo. Adam i Eva, to tako biva simbolički predstavljeno, dali su se zavesti. Svi smo mi, slikovito rečeno, Adamova djeca, Evino potomstvo. Svi trpimo od jedne beskonačne povijesti napora i zatajenja, grijeha i konačno smrti. S Marijom počinje nova povijest, bez starih rana i ljage, neokaljana od svakoga zla. Marija je Božji “novi početak” u jednoj previše opterećenoj staroj povijesti. Svi mi trebamo takav jedan novi početak pun nade!

Fra Jozo Župić

Be Sociable, Share!