8. Nedjelja kroz godinu A

Današnjem Evanđelju gotovo da i ne treba komentara. Čovjek bez sigurnosti ne može živjeti. On je po sebi tako slab i tako krhak da se na nekoga mora nasloniti. Kaže Isus, postoje samo dvije mogućnosti. Ili da  čovjek nasloni, sebe i svoj život na  materijalnost ili da se nasloni na Boga. Jedno drugo isključuje. Ne može se služiti dvojici gospodara. Ili ćete jednoga mrziti a drugoga ljubiti; ili uz jednoga prianjati a drugoga prezirati.

Isus želi da njegovi učenici budu posve naslonjeni na Boga i na Božju ljubav. Bog je Otac. On nije Bog dalek. On nije Bog veličanstva. On nije Bog srdžbe. Nego je Bog ljubavi i dobrote.

I već prorok nam je navijestio, čitali smo to danas u prvom čitanju: što Sion govori, Bog me je ostavio. Kao što majka ne može ostaviti svoje dijete tako ne mogu ni ja ostaviti tebe nikada. Čak ako se i dogodi, što je protuprirodno, da majka ostavi svoje dijete, ja tebe zaboraviti neću nikada.

Danas nas Božja riječ poziva na to povjerenje prema Bogu. To je vjera. Vjera nije držanje nekih apstraktnih sadržaja, nego je vjera povjerenje koje imamo u Boga za sebe i za svoj život. Ta naslonjenost ali ona životna, egzistencijalna. Ne da smo tjeskobni za sebe. A niti da sva naša nastojanja ovoga života samo provedemo u tomu što ćemo pojesti, što popiti i kako ćemo se obući. Kaže Krist: to traže pogani ovoga svijeta. Oni koji nisu upoznali Boga. Koji imaju drugačija vrednovanja. Kojima je materijalnost temelj njihove sigurnosti: novac, bogatstvo, odjeća koja ih u rangu izdiže iznad drugih u društvu.

Isusovi učenici moraju svoju sigurnost graditi na Bogu i Očevoj ljubavi koja za njih trajno postoji. I nikada ne smijemo reći da nas je Bog ostavio, niti napustio. Upravo ta djetinja naslonjenost na njegovu dobrotu – to je vjera.

Vjera nisu naučeni sadržaji nego je vjera povjerenje koje imamo u Boga u ovomu životu, da nas ljubi, da je s nama, da je naš Otac i da nam se ne može dogoditi ništa što je zlo. I samo koliko smo tako naslonjeni na Boga i koliko iz toga povjerenja onda živimo. Jer tada nećemo biti tjeskobni za sutra. Nego ćemo biti kao ptice nebeske: slobodni i iznutra svake zarobljenosti, i konfekcije, tekstila, hrane, bilo koje druge brige. Tada ćemo biti, kako kaže Krist, otvoreni samo za kraljevstvo Božje, novi Božji svijet koji dolazi s njim i s nama.

Tako nas Božja riječ stavlja na vagu. I stavlja pred nas dva gospodara kojima možemo služiti.I stavlja nas pred ispitivanje kuda smjeraju moja nastojanja i moji napori. Kuda smjeraju moja razmišljanja i moje brige. Možda smo duboko, do grla uronjeni u materijalnost ovoga svijeta. Toliko duboko da često ni ne vidimo neke druge sigurnosti. A kaže Krist: ludi čovječe, uz svu svoju brigu ne možeš  svojemu životu dodati jedan lakat. Sutra možeš umrijeti. I što si stekao čije će biti? I gdje je tvoja sigurnost ako je gradiš na materijalnosti.

Čovjek je kao trava, tako relativan i tako prolazan. I uz svu svoju brigu ne može svoj život produžiti niti sekunde preko Božje volje. I što se onda toliko brinete. Otac vaš zna što vama treba. A vi sa svoje strane tražite samo Kraljevstvo Božje, tražite ljubav i dobrotu, istinu i pravednost a drugo će vam vaš Otac sve dodati.

Be Sociable, Share!