6. Nedjelja kroz godinu (B)

Susret Isusa i   gubavca,  susret koji znači   oslobođenje! Guba, opaka i teška bolest, u Isusovo vrijeme gotovo neizlječiva. Zarazna i opasna, čovjeka još za života približava grobu raspadanja! Stoga nas ne začuđuju strogi propisi Mojsija u vezi gubavaca. Stroga karantena, odvojenost od ljudskog društva, izvan naselja, sve je to uz strašnu bolest bila sudbina gubavaca.

U tom svjetlu možemo dokučiti događaj današnjeg evanđelja! Jadan gubavac naslućuje u Isusu šansu svojega života, svojega oslobođenja. Samo on mu može pomoći! Ozdraviti ga i vratiti ga obitelji, društvu, ljudima, ponovno mu podariti dom! Stoga probija sve obzire i propise te dolazi pred Isusa: ako hoćeš možeš me očistiti! Marko nam pokazuje Isusovo ljudsko srce puno ganuća, razumijevanja. I Isus krši strogi propis, On dotiče gubavca i oslobađa ga: hoću, budi čist! Ne čini to radi neke popularnosti, spektakla, već prvenstveno radi ovog jadnika koji je zarobljen tom opakom bolešću. Stoga ga moli neka nikome ništa ne govori, već neka ode svećeniku koji će ga proglasiti zdravim, kako to propisuje Mojsije!

Marko ima još jedan poseban razlog da ovaj susret s gubavcem stavlja u svoje evanđelje. On ima pred očima proročki navještaj Mesije. Kad dođe to vrijeme, slijepi će progledati, , hromi hodati, gubavi se očistiti! Znači, evo Ga! Mesija je među nama, počelo se događati oslobođenje čovjeka! Nastupilo je mesijansko vrijeme, Bog je pohodio narod svoj da ga oslobodi i spasi!

Isus – Mesija i Osloboditelj, šansa je i za naš život! Samo ako u Njemu naslutimo i prepoznamo svojega osloboditelja, ako prepoznamo u Njemu mogućnost svojega ozdravljenja i očišćenja: ako hoćeš, možeš me očistiti! Isus će se tada zaustaviti i kraj našega života, ta zato je došao, dotaći nas se i reći: Hoću, budi čist! On je to kadar učiniti i želi nam učiniti. To se može dogoditi i u ovoj liturgiji, koja nije ništa drugo nego susret s Njime, živim i uskrsnulim! On je jedina mogućnost našega ozdravljenja i očišćenja! Nemojmo je olako promašiti!

Be Sociable, Share!