5. Nedjelja kroz godinu (B)

Danas Riječ Božja stavlja pred nas jedan od najtežih ljudskih problema – problem   p a t n j e, trpljenja. Svaki ljudski život prati bol i patnja, s plačem se rađamo, s plačem i umiremo! Čovjek pred trpljenjem stoji već od samog početka kao pred nerješivom zagonetkom. Zašto!? Zašto trpim? Zašto nevin trpim, kome i čemu to služi da se mučim ovdje na zemlji? I slika Boga mijenja se u čovječjem srcu u odnosu na patnju: za nevjernika patnja i trpljenja, nedaće i boli često su dokaz da nema Boga, jer je apsurd dobri Bog i tolike patnje nevinih i nedužnih, a u srcu vjernika rađa se misao da ga je Bog ostavio, da je daleko, da ne haje, često se rađa pobuna protiv Boga!

Taj problem u SZ postavlja knjiga o Jobu, pravedniku koji upada u kušnju patnje do te mjere da se ljulja njegovo povjerenje u Boga. Jedan dio njegovih razmišljanja donosi nam i današnji odlomak. U njem osjećamo težinu koja pritišće Joba i molitvu muke kojom zaziva Gospodina. Samo u njemu on vidi rješenje svoje patnje.

Evanđelje nam pokazuje Isusa kako liječi ljudsku patnju: Šimunovu punicu koja leži u ognjici, sve bolesne, oslobađa one koje na bilo koji način muči đavao. On time naviješta jedno od temeljnih  svojih poslanja: u njemu će Bog uništiti svaku ljudsku patnju i  bol, otrti svaku čovjekovu suzu. No, prije toga čovjek se mora iznutra usmjeriti Bogu, uspostaviti svoje zajedništvo s Njim, prepoznati u njemu jedinu šansu svojega uspješnog života. U tome mu često pomaže upravo patnja: da se ne zaboravi,  da svoju sigurnost ne gradi izvan Boga, na prolaznosti. Patnja je često najbolja škola u izgradnji čovjeka i njegovog okretanja Bogu. Zato i Krist u svoje djelo otkupljenja ugrađuje patnju i trpljenje. Ali jasno naviješta da čovjek nije stvoren za patnju već za radost, da nije stvoren za smrt nego za život, te da zadnja riječ čovjekovoga života nije trpljenje već oslobođenje i sreća. To će se dogoditi u trenutku kad se Kristovo otkupljenje protegne i na fizički dio našega tijela i svemira, kad otkupljenje dođe u puninu i završetak. Do tada tkogod se bori protiv patnje, olakšava ljudske boli, liječi, tješi, ublažuje – svatko već sada naviješta novi Božji svijet, Isusa Krista i dolazak njegova kraljevstva! Idi i ti čini tako!

Be Sociable, Share!