Cvjetnica – Nedjelja muke Gospodnje (A)

BOŽE MOJ, ZAŠTO SI ME OSTAVIO?

«Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?»

Gospodine, što je bilo u tvojoj duši u tom času? Kakvu li si morao osjetiti prazninu i tamu oko sebe i u sebi u času raspeća?! Znam da Bog ne može nikada nikoga ostaviti, ali može udijeliti iskustvo potpune ostavljenosti. Osjećam, Isuse, da ovim svojim iskustvom želiš otkupiti mene i sve ljude svih naraštaja. Želiš nas otkupiti od osjećaja ostavljenosti, napuštenosti, razočaranja. Mi smo se grijesima odvojili od Boga i zaslužili tu napuštenost, a ti, koji grijeha ne učini, preuze na sebe prokletstvo grijeha. Privini me na križ, Isuse, i daj da s tobom podijelim i ovaj osjećaj kojim otkupljuješ svijet. Otkupi me, Isuse, od svih osjećaja očaja, beznađa, zapuštenosti, razočaranja, neprihvaćanja i mržnje. Hvala ti za tvoje obećanje: «Neću vas ostaviti siročad!» I ono drugo: «Ja sam s vama u sve dane!»

«Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!»

Hvala ti, Isuse, što si mi oprostio. Hvala ti što me i opravdavaš! Da, Isuse, ne znam što činim kada griješim, kada se opirem milosti. Ne znam što činim kada ti okrećem leđa. Ne znam što činim kada svoje srce zatvaram pred tvojom ljubavlju. Oprosti i meni, Isuse, jer i ja sam prisutan podno tvoga križa, budući da umireš za grijehe čitavoga svijeta. Oprosti i meni, budući da si moje grijehe osjećao na sebi. Hvala ti, Isuse, što sam ja izliječen tvojom izranjenošću.

«Žedan sam!»

Žedan si, Isuse, moje vjere, moje ljubavi, moje vjernosti! Žedan si ljudskih srdaca i pažnje. Žedan su dijela ljubavi. Žedan si svih onih koji će dragovoljno prihvatiti tvoj put i krenuti s tobom za dobro cijeloga svijeta. Žedan si mene! Oprosti, Isuse, što nisam u stanju utažiti tvoju žeđ. Oprosti, Isuse, što i danas mnogi ostanu žedni pokraj mene.

«Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!»

Želim u svoje srce utisnuti ovu tvoju molitvu predanja. I ja bih htio biti do kraja predan Ocu. Primi me, Isuse, i učini moj život vječnim darom tebi! Daj da predano mogu prihvatiti i živjeti svaki križ u svom životu i svaki trenutak ovoga života.

Klanjam ti se, Isuse, i blagoslivljam te, jer si svojim svetim križem otkupio svijet, otkupio mene!

fra Zvjezdan

Be Sociable, Share!