27. nedjelja kroz godinu (A)

SAMO SMO UPRAVITELJI POVJERENIH DOBARA

Gospodine Isuse,

Ti si jedinorođeni Sin vječnoga Oca.

Ti si jedini istinski baštinik svega stvorenoga.

Oprosti mi što sam te često istisnuo iz tvoje baštine, iz svoga života!

Tvoj Otac je s puno nježnosti i ljubavi pripravljao vinograd moga srca. On ga je obradio, zasijao, njegovao.

Od časa mog krštenja on ga je orosio živom vodom Duha Svetoga i zasijao u njega sjeme ljubavi, oproštenja, istine. Toliko toga sam, nažalost, pogazio. Nisam dovoljno pazio na baštinu tvoju!

Gospodine Isuse, ti si jedinstveni baštinik cjelokupnog stvorenja.

Oprosti mi jer sam često izbacio iz svog života sluge riječi koje si mi ti poslao, toliko anonimne proroke koji su pokušali progovoriti dubinama moga bića, iznenadne svjedoke koje sam smatrao dosadnim nasrtljivcima, a isto tako i one siromašne i povučene koji nisu došli do riječi.

Ja ih nisam ni ubio niti maltretirao kao oni vinogradari iz tvoje prispodobe. Međutim, priznajem, Isuse, da sam ih jednostavno ignorirao, a to je zapravo drugi način da se nekome ne da mogućnost življenja u istini i slobodi.

Gospodine Isuse, često dolaziš i pohađaš vinograd moga srca, moga bića. To su tvoji pohodi koji se prepoznaju kao šapat Duha Svetoga, kao životvorni dar sakramenata, kao tvoji pažljivi prolazi u tajni molitve.

Kako često ostajem po strani. Osjećam da sam te često izbacio van, izvan tog vinograda svoga srca, premda sam te slušao tako često, premda sam i blagovao s tobom, blagovao tebe!

Kako sam često, Gospodine Isuse, htio biti jedini posjednik vinograda što si mi ga ti povjerio. Kako sam ludo želio biti apsolutni gospodar vlastitog života!

Oprosti, Isuse!

Ne daj baštine svoje drugima! Sačuvaj me za sebe, očuvaj me od mene! I neka vinograd moga srca donese obilne plodove što ću ih smjeti prinijeti na oltar tvoje ljubavi. Daj da osjetim kako sam tvoja svojina i da je u tome sreća moga života.

fra Zvjezdan

Be Sociable, Share!