2. Nedjelja po Božiću (C)

NASTANIO SE MEĐU NAMA

Bože, Oče svemogući, postojiš ispred svega i u svemu. Stvorio si svijet. Na početku je bila tvoja Riječ, druga božanska osoba. Izgovorio si je da nastane sve što je nastalo. Što god vidimo, sve što promatramo, u svemu se krije tajna tvoje Riječi, tvoje stvarateljske volje. U svemu otkrivaš svoju dobrotu koju rasipno razdaješ svojim stvorenjima.
Ništa nije postalo slučajno. Iza svega se krije tvoja ljubav, tvoja volja. Izgovorio si svoju Riječ da postane sunce i more, zrak i voda. Sve što volim, sve o čemu životno ovisim proizlazi iz tvoje jedinstvene Riječi. Izgovorio si svoju Riječ i postao je čovjek, svaki čovjek, moj bližnji, moji najdraži i konačno ja sam. Po toj Riječi i u njoj sve je dozvano u postojanje.
Ništa nije slučajno. Sve je u planu tvoje ljubavi. A izraz te vječne ljubavi tvoga srca jest Riječ. Da bismo spoznali tebe, da bismo otkrili ljepotu tvoje ljubavi tvoja je Riječ tijelom postala. Utjelovila se da bi stanovala među nama.
Bože, Oče Riječi, Oče svega stvorenoga, hvala ti za jedinstvenu Riječ, za jedinorođenoga Sina tvoga. Po njemu i u njemu došao si k nama. U njemu si nam se objavio. Otkrivamo svu ljubav neba prema nama. U njemu si nas pozvao na zajedništvo božanske naravi. Postadosmo posinjena djeca tvoje ljubavi. Imamo pristup k tvome srcu. Smijemo te zvati Ocem.
Po tvojoj Riječi dozvani smo u život. Po istoj utjelovljenoj Riječi preporođeni smo na nov život djece Božje. U krštenju smo iskusili dar novoga stvaranja. Izgovorene su riječi, imena osoba Presvetoga Trojstva, uz polijevanje vode i dogodilo se čudo preporođenja. Po Riječi kruh i vino postaju i danas tijelom i krvlju istoga Sina tvojega, Isusa Krista. Snažna tvoja Riječ djeluje i danas, stvara i čini sve novo, hrani ovaj svijet i uzdržava ga. Tvoja Riječ djeluje u nama i uzdržava nas na životu hranom živoga kruha.
Hvala ti, Bože, Oče svemogući, što si nas svojom Riječju pohodio i što nas njome neprestano susrećeš. Neka i naše riječi molitve i pouzdanja dopru do tvoga prijestolja i neka ih tvojoj dobroti prikaže tvoja Riječ, Sin tvoj koji sjedi tebi zdesna da nas zagovara.

fra Zvjezdan

Be Sociable, Share!