2. Nedjelja po Božiću (B)

Temeljni događaj Božića Ivan izriče svjedočenjem: I Riječ je tijelo postala i nastanila se  među nama. Pišući za svoje vrijeme, Ivan za Sina Božjega upotrebljava izraz Logos-Riječ. U platonističkoj filozofiji Logos je imao božanska svojstva, njemu se pripisivao početak svijeta, stvoriteljska moć, a on je svoj izvor i početak imao u Bogu. Stoga Ivan želi reći svojim suvremenicima: taj božanski Logos koji u Bogu prebiva i koji ima stvoriteljsku moć, to je sam Sin Božji, koji je u jednom trenutku ove naše povijesti zaživio među nama u Isusu iz Nazareta. Time Ivan ujedno na svečani započinje svoje Evanđelje-Radosnu vijest o Isusu Kristu.

Ali Ivan se ne misli zadržati samo na goloj činjenici da je među nama zaživio Sin Božji. To je izazvalo niz promjena na ovoj našoj zemlji, to je zapravo kozmički događaj! I u čovjekovoj egzistenciji nešto se je duboko dogodilo: on je „probio“ svoju biološku razinu – „a svima koji vjeruju u njegovo Ime dao je moć da postanu djeca Božja“ i oni se rađaju jednim novim rođenjem, većim i dubljim nego što je ovo biološko: oni su rođeni od Boga, postaju sinovi Božji! I to je krajnji domet Božića – Bog se rađa za čovjeka, da bi se čovjek rodio kao sin Božji! Stoga Božić nije samo promijenio način Božje egzistencije, već i način čovjekove egzistencije. Tako Ivan opisuje „putanju“ Logosa koja započinje kod Oca i završava se kod Oca, jer Riječ se vraća, ali ne više sama, već zajedno sa svojom braćom ljudima, koji su ovdje na zemlji „rođeni od Boga“.

Sve je to od vjekova živjelo u promislu i u planu Božjemu, i Krist i mi u njemu izabrani. Ono što je Stari Zavjet samo želio i nadao se, to se dogodilo: Mudrost se Božja nastanila među nama. Stoga nas danas liturgija želi upozoriti da nismo bilo tko i bilo što u očima Božjim, da nitko od nas nije brojka u velikom mnoštvu   svijeta i ljudi, već da je  svaki od nas izabran ljubavlju Božjom prije postanka svijeta, da smo rođeni od Boga, sinovi i kćeri Božje! To je onda temelj i novoga života kojega na ovoj zemlji i u ovom svijetu moramo živjeti. Ja sam rođen od Boga, sin Božji – da li se to prepoznaje i vidi u mojem vladanju i životu?!?

Be Sociable, Share!