2. Nedjelja Došašća (Bezgrešno začeće BDM)

Vrijeme došašća  stavlja nam pred oči svake godine lik, koji želi dati pečat cijelom ovom vremenu: to je lik Bogorodice, Djevice, koja u ovim danima želi predstavljati oličenje kršćanske nade i čežnje za spasenjem.

Ona je prva uključena u plan spasenja i kao takva odabrana da bude Majkom Nositelja  spasenja, Krista Gospodina. Ona je spremno prihvatila taj poziv, znajući jako dobro, da je to u isto vrijeme i izazov života, poziv koji neprestano tijekom života traži spremnu suradnju uz žrtve i odricanje.

Ona svijetli u tome svojim primjerom, koji je lijep u njezinom ljudskom nastojanju, koje zadivljuje i vuče za sobom.

No, ona svijetli i još jednom karakteristikom svoje osobe: Bog je na nju pogledao posebnom milinom i milošću, pohodio ju je svojim bogatstvom, dao joj je kvalitete koje mi danas želimo u ovom blagdanu proslaviti!

Crkva vjeruje da je ona ostala netaknuta od ljage zla i grijeha, kako poradi svoje suradnje na djelu spasenja, tako poglavito zbog Božjeg  odabranja i Božje milosti. Bezgrešno začeće Djevice Marije izraz je te vjere Crkve u Mariju koja se totalno dala u službu spasenja.

Ima jedna komponenta nade koja se skriva u ovom  blagdanu i u ovoj istini: To je svjetlo kršćanske nade da je Crkva zajednica vjernika, ljudi slabih i nepostojanih, ipak već u jednom svom članu doživjela vrhunac proslave i vrhunac sjedinjenja s Počelom spasenja, s Kristom Gospodinom. To je Marija. Ona je to uspjela upravo zbog toga, što je u njoj prebivala milost Božja, što je bez grijeha, što je u svakom trenutku svoga života, ostajući u milosti kod Boga i ljudi, neprestano živjela život sjedinjenja s Bogom.

Ona kod toga ostaje dijete Crkve, kći roda ljudskoga. Tim je zato konkretnije zasjala ovim blagdanom nada naše kršćanske vjere – jer u Mariji vidimo da je moguće ono što nam se katkada čini nemogućim! Njezin moto života je: Bogu ništa nije nemoguće!

Be Sociable, Share!