2. Korizmena nedjelja (Pačista) (B)

Otac žrtvuje sina jedinca – to je osnovna misao i poruka Riječi Božje današnjeg liturgijskog sastanka. Pred nama je najprije starozavjetni prizor: Abraham žrtvuje sina Izaka. U svojoj vjeri, povjerenju toliko je naslonjen na Boga, da je spreman dati mu najmilije što ima: Izaka. No Bog ne želi takve žrtve, pravi je prinos i žrtva njemu spremnost Abrahamova i poslušnost njegovoj volji. Tu velikodušnost srca Bog daleko premašuje svojom velikodušnošću. On obećava Abrahamu da će ga učiniti ocem brojnog naroda a njegov potomak bit će Onaj, kojim će se „svi narodi blagoslivljati“. I On stoji pred nama u današnjem Evanđelju!

Marko nas želi uvesti u tajnu Isusove osobe. Njegovo čovještvo nije sav sadržaj njegove osobe – On je Sin, Sin Božji! To otkriva preobraženje na Taboru. Izabrani učenici  načas imaju iskustvo toga. Otkrivaju da je njegova prisutnost ustvari Božja prisutnost. Tu je i Otac i njegovo očitovanje Isusa: Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga! Nema bolje preporuke za prihvaćanje Isusa iz Nazareta od ove što ju daje sam Otac! To je i poziv, temeljni poziv korizme: potpuno prihvatiti Isusa i njegovu poruku, potpuno se u povjerenju osloniti na Njega, slušati ga do kraja. Takva promjena života zove se  o b r a ć e n j e .

Čitajući drugo čitanje, gledamo u njemu ostvarenje događaja s Abrahamom. Kaže Pavao: Bog ni svog sina ne poštedje, nego ga za sve nas preda! Ali, zašto se nije dogodilo  kao s Abrahamom? Zašto Bog nije zaustavio ruku onih koji su mu ubijali Sina kako je to učinio u slučaju Izaka? Pustio je da Isus ide u svojoj ljubavi i vjernosti do kraja! Pustio je da Isus izgori na žrtveniku križa do kraja ljubeći i slušajući Oca i do kraja ljubeći ljude! Isus sam tumači zašto: Bog je tako ljubio svijet da je Sina svoga predao. I to je bît korizme: Bog do krvi angažiran za čovjeka poziva ga u ljubavi da mu priđe kao svojemu Spasitelju!

Da li će ova korizma uspjeti prodrijeti do mojega života? Da li ću htjeti poslušati Boga koji me nagovara u svojem Sinu? Da li ću se htjeti pomaknuti iz svojih ustajalosti prema novom životu koji mi Bog nudi? Da li ću htjeti? Kakva će biti moja ovogodišnja korizma…???

Be Sociable, Share!
Duhovna misao

Božja prisutnost

Ono što ovdje pokušavam učiniti jest da ostavim vrijeme po strani
i usredotočim se na svoj život, onaj tjelesni – u vremenu, i onaj duhovni.
Pokušavam si zamisliti Isusa kako sjedi kraj mene
i razgovaram s njim o svemu što mi se događa u životu.
Pokušavam razumjeti da u bezbroju mogućnosti
Isus ulazi u svakodnevne okolnosti moga života.
No, život ide brzo i puno se toga događa.
Pritisak i razne obveze često puta istisnu tu svijest o Božjoj prisutnosti
u mom svakodnevnom životu. Svjestan sam toga, i želim nešto učiniti.
Za sada, pokušavam ostati miran i otvoren onome što mi Njegova prisutnost želi reći.