Proslava blagdana svetog Franje Asiškog

Svevišnji dični Bože, rasvijetli tmine moga srca i podaj mi pravu vjeru, čvrsto ufanje i savršenu ljubav,  smisao i spoznaju, da izvršim tvoju svetu volju“.

Sv. Franjo Asiški

Blagdan velikoga sveca svetog Franje Asiškog, osnivača franjevačkog reda,  obeležili smo trodnevnicom i svečanom svetom misom na sam dan, 4.10.  ove godine.

Prvog dana trodnevnice, nakon večernje svete mise, prikazan je film  o životu ovog velikog sveca. U holu našeg samostana postavljeno je  sve što je potrebno da bi se putem filma bolje upoznali sa životom svetog Franje.

Drugog dana, nakon svete mise, naš hor je priredio koncert duhovne muzike. Zapravo, to je bila retrospektiva  naših učestvovanja na smotrama franjevačkih zborova  kroz sedam godina. Odmah posle večernje mise profesorka Marijana Ajzenkol je upoznala prisutne, u kratkim crtama, o smotrama zborova Hrvatske franjevačke provincije, kojoj pripadamo i mi. Govorila je i o učešću našeg hora na tim smotrama. Naš  hor se vredno pripremao za ovaj koncert jer nam je želja bila da našim vernicima dočaramo kako je to izgledalo na ovim nastupima. Nizale su se pesme: Slavim te Gospode, Dođi Duše Presveti, O Djevo Marijo, pred Djevicom… Kako je toga dana bio i blagdan Anđela čuvara prigodnom pesmom Anđelu čuvaru obeležili smo i taj blagdan i završili koncert pesmom  “Zdravo da si sveti serafski oče”. Dozvolite mi da kažem, u ime svih pevača, da smo pevali punim srcem i sa puno ljubavi što se moglo primetiti kroz naše muziciranje a što je svakako i publika osetila i nagradila nas aplauzom.

Treći dan trodnevnice, u predvečerje blagdana, obavili smo spomen preminuća svetog Franje. Naš pater Željko, velečasni Željko Augustinov,  Mato i naš hor su na svečan način obeležili ovaj čin.

Na sam blagdan svetog Franje imali smo svečanu svetu misu za koju se naš hor vrlo brižljivo pripremio. Velečasni Željko Avgustinov nam je održao upečatljivu propoved.

Za nama je još jedan blagdan, za koji smo se vredno pripremali i nadam se da je u svima nama ostao bar delić onih poruka koje je sveti Franjo uputio svojim sledbenicima pa i svima nama.

Nakon svete mise okupili smo se u našoj sali da proslavimo imendan člana našeg hora, Češka – Frančeška, te uz prijatnu večeru, pesmu i šale zaokružili ove dane.

Marija Galun

 

napomena: prigodna foto galerija je u meniju FOTO

Podijeli sa prijateljima: