Proslava blagdana svetog Antuna Padovanskog

Blagdan svetog Antuna se, kod nas u Zemunu, posebno slavi. To je svetac koji okuplja vernike raznih konfesija pa i one koji nisu vernici – bar deklerativno. Ove godine smo, pored uobičajenih pobožnosti trinaest utoraka, imali više događanja a samim tim i mogućnosti da svako od nas izruči svoje prošnje svecu svega sveta. Poslednja tri utorka, u okviru trinaest utoraka, imali smo duhovnu obnovu koju su vodili naši gosti i braća franjevci. Fra Zdravko Lazić, zagrebački gvardijan je bio prvi a za njim su sledili fra Velimir Bavrka župnik župe Gornja Dubica te fra Josip Pasariček iz Slavonskog Broda. Svaki od njih je pružio vernicima mogućnost za svetu ispoved a kroz duhovnu obnovu potaknuo na razmišljanje: šta je to što treba da ispravim kod sebe. Trodnevnicu pred blagdan svetog Antuna započeo je velečasni Darko Rac iz Bačinaca a nastavio velečasni Željko Augistinov iz Subotice. U sve dane, ove trodnevnice, postojala je mogućnost za svetu ispoved.

Na sam blagdan svetog Antuna, već od jutarnjih sati, bile su svete mise, tako da je svako mogao doći i prisustvovati misnom slavlju zavisno od svojih obaveza. Naši pevači su se vredno pripremali za ovaj blagdan. Brojne probe su dale rezultat a uz pomoć našeg prijatelja Zlatka iz Tuzle koji je bio za orguljama, slavili smo Boga svim srcem. Posebno je bila svečana sveta misa u 18 h koju je predvodio velečasni Aleksandar Ninković. Njegova propoved je ostavila dubok utisak na prisutne vernike koji su ispunili celu crkvu. Na kraju misnog slavlja usledio je blagoslov dece. Mališani su sa takvom zainteresovanošću gledali u vlč. Aleksandra, a on im je nakon blagoslova podelio sličice s likom sv. Antuna. Kako to uvek biva, svečanost se završila druženjem u našem samostanskom vrtu uz agape.

Pomislila sam, kako bi bilo dobro kad bi bar mali procenat od tog mnoštva ljudi, koje je dolazilo u ove dane priprema a i na sam dan blagdana, počelo redovno da dolazi na svetu misu! Nikad se ne zna, možda sveti Antun pomogne ako ustrajno molimo na tu nakanu.

Zemun, juni 2016.

Marija Galun

p.s.

Prigodnu foto galeriju možete pogledati u meniju foto.

Be Sociable, Share!