Blagdan sv. Franje Asiškog

Svevišnji, svemožni, Gospodine dobri, tvoja je hvala i slava i čast i blagoslov svaki.

Tebi to jedinom pripada, dok čovjek nijedan dostojan nije ni da ti sveto spomene ime.

Hvaljen budi, Gospodine moj, sa svim stvorenjima svojim, napose s bratom gospodinom Suncem: od njega nam dolazi dan i svojim nas zrakama grije. Ono je lijepo i sjajne je svjetlosti puno, slika je, Svevišnji, tvoga božanskoga sjaja.

………………………………

Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestri nam tjelesnoj smrti, kojoj nijedan smrtnik umaći neće. Jao onima koji u smrtnom umiru grijehu; a blaženi, koje Ti nađeš po volji presvetoj svojoj jer druga im smrt nauditi neće

                                  Iz pesme brata sunca ili pohvale stvorova  sv. Franje Asiškog

Blagdan svetog Franje, ove godine, obeležili smo, u našoj zemunskoj franjevačkoj crkvi, trodnevnicom kao uvodom u sam balgdan i svečanom svetom misom na sam dan ovog sveca osnivača Reda manje braće.

Prvog dana trodnevnice prikazana je monodrama  Marija Lebjatkina – ispovesti Marše Lebjatkine Sonji Marmeladovoj u izvođenju, sad već pokojne, glumice Mirjane Vukojčić.

 „Želimo da sjedinimo večnu nadu čovekovu u ljubav i veru u jednoga Boga koga nosimo u duši svojoj kroz svekolike vekove“ a po motivima dela „Zločin i kazna“ i „Zli dusi“ F. M. Dostojevskog – poručila nam je umetnica.

U autorskom tekstu umetnica se osvrće na značaj sv. Franje iz Asiza i u njemu  kaže: “Zanesenost njegova zanosila je sve, činila čuda, ljudi su trčali za njim, dočekivali ga pesmom i zvonima. Kako malo seme koje je Franjo Asiški posejao klija vekovima, tako ga prost i siromašan čovek gaji i čuva u duši svojoj, i ono klija iznova i šalje nam radost i veru“.

Drugog dana trodnevnice prikazan je film o životu svetog Franje. Reditelj nam je kroz pokretnu sliku dočarao život ovog sveca.

Trećeg dana trodnevnice, u predvečerje praznika , održana je sv.  misa a u okviru nje i već tradicionalni obred preminuća sv.Franje. Prigodnim tekstovima i čitanjem evanđelja pater Željko nas je vodio kroz obred. Hor je odpevao „ O najsvetija dušo koju na samrti čitavi raj susreće“.

Sam blagdan proslavili smo svečanom svetom misom. Naš hor se potrudio da svojim pevanjem na najbolji način doprinese ovoj svečanosti.

Posle liturgijskog slavlja okupili smo se u našoj dvorani i većerom koju nam je pripremio naš Mato završili proslavu. Ta naša okupljanja su vrlo dragocena jer na njima učvršćujemo našu zajednicu a okupio nas je, ovoga puta, veliki svetac sveti Franjo.

Marija Galun

p.s. Prigodna foto galerija nalazi se u meniju Foto

Podijeli sa prijateljima:
  Duhovna misao

  Božja prisutnost

  Ono što ovdje pokušavam učiniti jest da ostavim vrijeme po strani
  i usredotočim se na svoj život, onaj tjelesni – u vremenu, i onaj duhovni.
  Pokušavam si zamisliti Isusa kako sjedi kraj mene
  i razgovaram s njim o svemu što mi se događa u životu.
  Pokušavam razumjeti da u bezbroju mogućnosti
  Isus ulazi u svakodnevne okolnosti moga života.
  No, život ide brzo i puno se toga događa.
  Pritisak i razne obveze često puta istisnu tu svijest o Božjoj prisutnosti
  u mom svakodnevnom životu. Svjestan sam toga, i želim nešto učiniti.
  Za sada, pokušavam ostati miran i otvoren onome što mi Njegova prisutnost želi reći.