VELIKI PETAK: SLOBODAN I UMRIJETI IZ LJUBAVI

Isuse, koji si bio poslušan do smrti, do smrti na križu, učini i nas poslušnima tvome Duhu i volji nebeskoga Oca. Iskorijeni iz naših srdaca samovolju i sebičnost kojom se opiremo svemu što nam ne odgovara.

Isuse, koji si dopustio da te nevina osude, oslobodi nas naših neprimjerenih parničenja kad pomislimo da nam je možda nanesena nepravda i daj nam snage da na svaku riječ koja nam ne odgovara ne uzvraćamo udvostručenim žalcem i grubošću.

Isuse, koji si na križu ostao sam, napušten i od vlastitih najboljih prijatelja, izliječi nas od unutarnjih rana zbog kojih trpimo, od osjećaja napuštenosti, zapostavljenosti i od pomisli da smo na okrutan način izdani.

Isuse, koji si s križa ljubio i praštao, ne dopusti da u vlastitim patnjama i mukama zatvorimo svoje srce za ljubav prema bližnjemu i da u svojim patnjama sebično zaboravimo da je nekome pokraj nas možda još i teže nego nama.

Isuse, koji si izgovorio s križa neizrecivu riječ tjelesne i duševne boli: “Žedan sam!” daj nam milost da ti utažimo žeđ za dušama, žeđ za ljubavlju kojom bi trebao ovaj svijet odgovoriti na neizrecivu Očevu ljubav.

Isuse, koji si rekao da ćeš, uzdignut sa zemlje, sve privući k sebi, privuci nas snažno k sebi da osjetimo snagu križa i ljubavi.

Privuci nas k sebi i odvuci nas od svega što nas želi oteti zagrljaju tvoje jedinstvene ljubavi.

Isuse, koji si na križu, u času svog zemaljskog izdisaja, smio reći svoju riječ: “Dovršeno je!” koji si ispunio u potpunosti volju Očevu i ostvario djelo spasenja, daj nam milost da i mi dovršavamo u svojem zemaljskom životu tvoju volju i ostvarimo ono zbog čega si htio da živimo, trpimo i umiremo.

Isuse, tebi je vojnik kopljem otvorio bok i tada je iz tvoga srca potekla krv i voda: napoji našu žeđ za istinskim životom i umij nas u vodi života. Iz tvog boka provrli su potoci žive vode. Daj da uživamo plodove tog dragocjenog dara što nam ga na osobit način daješ u euharistiji, po krvi koja je provrla iz tvog boka, i u krštenju, po vodi koja teče u život vječni.

Isuse, gledamo tvoj križ. Proroštvo je i za nas izrečeno: “Gledat će onoga koga su proboli!” (Iv 19.37; usp. Zah 12,10). Gledat ćemo danas i svakog dana taj neizrecivi znak darovane ljubavi u predanom tijelu i prolivenoj krvi. Neka pogled na tvoje raspelo iz mami u nama osjećaje ljubavi i supatnje, odluke predanja i svetosti.

fra Zvjezdan

Be Sociable, Share!