Trinaesta smotra franjevačkih zborova

26. V. 2018. u Klanjcu

Trinaesta smotra franjevačkih zborova je ove godine održana u mestu Klanjcu u prelepom hrvatskom Zagorju. Naš hor je po osmi put uzeo učešće na ovoj manifestaciji. Vredno smo se spremali i puni entuzijazma krenuli na put. Krenuli smo u petak, 25.05, ujutro a plan nam je bio da obiđemo i samostan u Cerniku. Smestili smo se u udoban autobus i krenuli na put. Na samom početku puta naš pater Željko nas je pozvao na molitvu za sretan put:

Rafael i Tobija, Mihael i nebeska vladavina, Gabrijel i Marija, bili na putu s nama, s djetetom Isusom svaki čas, nek Djeva Mati blagoslovi nas.

Nakon udobne vožnje, uz smeh i šale stigli smo u Cernik. Naše prvo zaustavljanje bilo je groblje u Cerniku. Želeli smo da posetimo grob nama drage gospođe Lidije, koja je svojim boravkom u našoj sredini ostavila neizbrisiv trag. Zapevali smo pesmu „Kraljice neba raduj se“, izmolili „Oče naš“ i uputili se u samostan. Ljubazno su nas dočekali fra Tomica Hruška i pater Josip Šoštarić. Fra Tomica nas je poveo u obilazak samostana i crkve i upoznao sa njihovim istorijatom. Nakon toga pošli smo na ručak koji su nam pripremili naši domaćini. Po završeku ručka pater Josip Šoštarić nas je poveo u obilazak biblijsko arheološkog muzeja koji se nalazi u samom samostanu a za čiji nastanak i održavanje ja zaslužan o. Tomislav Vuk, Cerničanin, profesor biblijskih jezika u Jeruzalemu. Obišli smo knjižnicu i prostor u pripremi za novu knjižnicu u kojoj će biti smeštena razna izdanja biblije kao i knjige koje tumače bibliju, njih oko 10.000 – 15.000 na raznim jezicima. U nastavku puta posetili smo i crkvicu sv. Leonarda (Linarta). Ljubazni fra Tomica nam je ispričao istoriju te crkvice. Oprostili smo se od njega i nastavili put za Bjelovar.U Bjelovaru smo odseli u modernom Domu za učenike srednjih škola. Tu nas je, toplom dobrošlicom, dočekala ravnateljica doma gospođa Ivana Tomić Butković, nama stara poznanica od prethodne godine. Smestili smo se i krenuli na svetu misu u franjevačku crkvu sv Antuna. Druženjem sa pater Rikardom, koji je neko vreme bio u Zemunu i sa dragim prijateljima iz Bjelovara, završili smo dan i krenuli na spavanje. Rano ujutro čekao nas je obilan doručak i polazak na put ka cilju. Stigli smo u Klanjec, odmah održali kratku probu a zatim potražili medju horovima drage prijatelje koje susrećemo svake godine na ovim susretima. Nakon smotre horova, njih 26, podeljene su zahvalnice. Posle kratke pauze služena je zajednička sv. misa. Kao i uvek, svi horovi su učestvovali u slavljenju svete mise, iz preko pet stotina grla orila se pesma zahvale Gospodinu što nam je darovao i ovaj dan. Zajednički ručak, pesma i šale orile su se dvorištem franjevačkog samostana u Klanjcu. Rastanak, pozdravljanje, želje da se opet vidimo sledeće godine i krenuli smo put Zemuna.

Za nama je još jedan divan događaj, još jedno lepo iskustvo, rekla bih dar koji nam je podario naš Stvoritelj a koji je sve vreme bio sa nama na ovom putu.

Želim da se posebno zahvalim našem pater Željku koji je uložio veliki napor da sve organizuje, obezbedio udoban autobus, muziku tokom puta, prenočište i sve ostalo.

Mislim da govorim u ime svih naših članova hora ako kažem da smo doživeli lepe trenutke i da ćemo ih pamtiti i prepričavati još dugo.

Marija Galun

napomena: prigodna foto galerija je u meniju FOTO.

Be Sociable, Share!