Trideseta nedjelja kroz godinu

Kako čovjek treba doći pred Boga u svojoj molitvi? Na to nam danas želi odgovoriti Božja Riječ. Prije svega iskreno, jer kako veli Sirah kod Gospodina ne vrijedi lijepo lice. On gleda čovjekovu nutrinu, proniče njegovo srce, gleda ga do dna njegova bića. Vanjština, fasada,  šminka, make up, sve je to ono čime možemo zavarati ljude, steći dobar dojam, ispasti fini i bolji. Bog te gleda iza tvoje maske u svoj istinitosti tvojega bića. Drugi realan stav koji čovjek mora imati u molitvi i kad dolazi pred Boga jest svijest vlastite nedostojnosti i potrebe da ga Bog ispuni. To onda rađa pravom poniznošću, pa takva molitva prodire kroz oblake.

Čitavu stvar zorno vidimo u današnjem Evanđelju. Isus govori prispodobu o dva čovjeka: pravednom i dobrom i grešniku. Oboje ulaze u hram da se pomole. Pitamo se, zašto upravo taj dobar nije otišao kući opravdan, već upravo onaj grešni carinik? Odgovor je upravo u tome, što je carinik Boga više trebao za svoj život, što je osjećao veću potrebu za Njim i spoznao vlastitu nedostatnost. S druge strane farizej ne treba Boga, on se oslanja na svoja djela i misli da ga Bog jednostavno mora opravdati.! Događa se upravo obratno! Jer, Bog ništa ne mora, a sviđa mu se onaj koji je ponizan, koji ga treba za svoj život. Iz ovoga ujedno zaključujemo, da je Bogu daleko miliji grešnik koji ga treba, nego samodostatan pravednik, koji se je došao samo pohvaliti, a usput druge i osuđuje.

Važno je shvatiti da ova Isusova prispodoba ne pripada prošlosti, već je jednako aktualna i danas. Bog nas želi iskrene i ponizne, istinite i realne. I kad otvaramo svoje srce u molitvi, stanimo pred njega takvi kakvi jesmo – goli, u svoj svojoj slabosti i nedostatnosti, bez obzira kakvi smo grešnici, tim više! Recimo mu da ga trebamo za svoj život, da nam pokaže svoju dobrotu i ljubav! Kod toga nemojmo nikada osuđivati druge, smatrati se boljima. Upravo današnje Evanđelje nam pokazuje kako Bog ima drugačije kriterije od nas ljudi!

Be Sociable, Share!