Treća vazmena nedjelja

Uskrsli Gospodin opet je među svojim učenicima, kako nam to pokazuje današnje Evanđelje. No, Oni ga ne prepoznaju direktno, otkrivaju ga po njegovim riječima i gestama. Evanđelje ponovno želi naglasiti, da Isus više ne živi našim zemaljskim životom koji je dostupan našim sjetilima, već je ušao u svijet svojega Oca. Njegovi ga učenici i prijatelji otkrivaju po njegovim riječima, gestama i znakovima koje im je ostavio (riječ+lomljenje kruha=Euharistija!). Ali današnji je evanđeoski susret važan i po tome, što Crkva u njemu gleda i temelje Petrove službe: Gospodin mu povjerava da bude sabiratelj svoje braće, da se brine za njegovu Crkvu, da je poput pastira pase. Preduvjet za tako veliku službu jest velika i mnogo puta ponovljena ljubav prema Gospodinu.

Djela apostolska nam pokazuju kako Petar već vrši tu svoju službu. On hrabro i odvažno naviješta Isusa uskrsnuloga kao Začetnika i Spasitelja, te sve poziva na obraćenje za oproštenje grijeha. Svjestan je da se više treba pokoravati Bogu nego li ljudima!

Ivanovo Otkrivenje očituje Isusa u slavi, koju ima kod Oca. On je zaklani jaganjac posađen s desne Očeve dostojan da primi čast, slavu i moć. Ivan želi pokazati njegovo izuzetno mjesto u stvorenom svijetu: On je srž, središte svake stvorene egzistencije, sve stvoreno njemu kliče i njega slavi. Pa i nebeska bića, najuzvišenija, do samog prijestolja Božjeg potvrđuju to. Svojom mukom, smrću i uskrsnućem on je ušao u tu slavu, koja traje kroz svu vječnost!

I evo poruke današnje nedjelje: U Isusu Kristu Bog je otvorio spasenje za sve ljude. Povjerenjem u njega i obraćenjem života primamo oproštenje grijeha. Sve se to događa u zajednici Crkve, koju je Isus utemeljio na Petru i apostolima, po kojima On na vidljiv način

vrši svoju službu za spasenje svijeta. Ta zajednica nosi kroz svu povijest svjedočanstvo da ga je Bog uskrisio od mrtvih kao pobjednika smrti i grijeha. U njemu je tu pobjedu osigurao za sve koji idu za njim.

Be Sociable, Share!