Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa

Koji je to blagdan ljudima naravniji i ljudskiji – a u isto vrijeme s Bogom i s nebom prijateljskiji – od današnjega? Slavi se na zemlji, a pun je neba! Gdje je to još Bog ljudima tako blizak i čovječan, kao u svetoj Obitelji? Tu je doslovno postao po mjeri čovjekovoj – „Bog na ljudski način, i čovjek na božanski način“. Nigdje se drugdje nije s Bogom tako drugovalo, niti prijateljevalo, kao u svetoj Obitelji.

Tu su sva tri evanđelja života – Isus, Marija i Josip! – širom otvorena svakome, koji želi gledati i vidjeti; slušati i čuti; čitati i razumjeti; pamtiti i u životu prevoditi…

U ovoj se obitelji jasno vidi, „da brak i obitelj predstavljaju jedno od najdragocjenijih dobara čovječanstva“. Zato je današnji blagdan u punom smislu riječi – blagdan svijeta čitavoga! Sveta je obitelj zrcalo, u kojem se može i treba ògledati  – oglédati i uspoređivati – svaka druga obitelj. Ova je obitelj – pogotovo u božićnom obzorju – poziv na put u izgubljeni raj! Tragedija je suvremenog čovjeka i čovječanstva, što toliki „ljudi jure svijetom u lovu za srećom, a ni ne slute, da su je ostavili kod svoje kuće, u svom rodnom domu“ (R. Šilić).

Be Sociable, Share!