Šesta vazmena nedjelja

Evanđelje nas opet uvodi u dvoranu Zadnje večere. Isus se od svojih učenika oprašta i na vidljiv način rastaje i svi su žalosni, uznemireni, straše se, ostaju sami. Ali im također otkriva način kako će i dalje biti zajedno s njime: ako budu ljubili njega i čuvali njegove zapovijedi. Po tome će imati zajedništvo ne samo s njim već i s Ocem. Isus i Otac nastanit će se kod njih, trajno boraviti s njima. A Duh? Njega će poslati Otac da na djelotvoran način bude s njima, On će biti to njihovo zajedništvo s Ocem i Isusom, Duh će im pomagati u njihovom poslanju, činiti s njima prve korake u mladoj Crkvi, poučavati ih, pomagati  im u odlučivanju.

Djela apostolska nam to već sasvim konkretno pokazuju. Prva zajednica stoji pred velikim problemom: u Crkvu ulaze pogani. Nastaje pitanje, spor i velike rasprave i podvojenosti, da li oni najprije moraju prihvatiti židovstvo, pa tek onda kršćanstvo. Dolazi do apostolskog sabora u Jeruzalemu 50. godine. Imamo i prvi koncilski dokument s glasovitim i važnim izričajem: „Zaključismo Duh Sveti i mi….“ Koja duboka svijest, da je Isus izvršio svoje obećanje, da je poslao Duha Branitelja da bude s njima?!Ta je svijest u Crkvi trajno prisutna, pa će i saborski dokumenti iz 1965. (II. Vatikanski) biti izrečeni istom sviješću i formulacijom.

Poruke ove nedjelje: ljubav prema Isusu i vršenje njegovih riječi temeljno je zajedništvo s Njim i Ocem. Prava je ljubav prema Isusu izražena konkretnošću života, prakse koja se temelji na njegovim vrednovanjima, željama, poruci. Ljubimo, koliko smo kadri učiniti i živjeti. Druga je poruka s obzirom na Crkvu. Možda je često vrednujemo samo po njenom ljudskom elementu, zaboravljajući da je Isus izvršio svoje obećanje i da joj je poslao Duha koji u njoj jednako djeluje kako nekada, tako i danas. Snagom toga Duha ona i danas izlazi pred svijet s autentičnošću svoje poruke i odvažnošću svjedočenja o Isusu. Ona je i danas kadra progovoriti kao i nekada u prvo vrijeme: „Odlučismo Duh Sveti i mi!“ Da li vjerujemo u takvu Crkvu, Crkvu koja govori i nastupa snagom Duha!? To je Isusova Crkva.

Be Sociable, Share!
Duhovna misao

Božja prisutnost

Ono što ovdje pokušavam učiniti jest da ostavim vrijeme po strani
i usredotočim se na svoj život, onaj tjelesni – u vremenu, i onaj duhovni.
Pokušavam si zamisliti Isusa kako sjedi kraj mene
i razgovaram s njim o svemu što mi se događa u životu.
Pokušavam razumjeti da u bezbroju mogućnosti
Isus ulazi u svakodnevne okolnosti moga života.
No, život ide brzo i puno se toga događa.
Pritisak i razne obveze često puta istisnu tu svijest o Božjoj prisutnosti
u mom svakodnevnom životu. Svjestan sam toga, i želim nešto učiniti.
Za sada, pokušavam ostati miran i otvoren onome što mi Njegova prisutnost želi reći.