Revijalni koncert

Već duže vreme u našoj crkvi nije bilo, inače među Zemuncima omiljenih i dobro posećenih koncerata. Razlog za to je, razume se, pandemija kovida 19 koja nam je između ostalog uskratila i posetu koncertima! Zato je violinski koncert dveju učenica srednje škole dr. Vojislav Vučković” iz Beograda  predstavljao pravo osveženje i radostan događaj. Koncert je održan u petak 23.04, uz puno poštovanje propisanih mera o nošenju maski, držanju distance i broju prisutnih. Takođe, na ulazu u crkvu su bile obezbeđene bočice za dezinfekciju ruku, maske za zaboravne posetioce a rastojanje je obeleženo postavljanjem programa na klupe.

Imali smo zadovoljstvo da prisustvujemo i uživamo u, kako se to kaže, živom muziciranju tj. da pratimo sviranje dveju mladih učenica violine već pomenute škole. To  su bile Đurđa Zogović, prva godina i Durđica Ivanović, treća godina, a u klasi prof. Biljane Jakšić-Nikolić. Izvele su nam vrlo interesantan i prilično zahtevan program. Za klavirom, korepetitor, bila je prof. Tatjana Simonović. Đurđa nam je izvela: N. Baklanova – Etida br. 6; Š Berio – Koncert br.7 u G-duru I stav; P. Stojanović – Romansa, H.Vijenjavski – Skerco Tarantela.

Đurđica je na programu imala: A. Hačaturijan – Nokturno iz svite „Maskarada“; P. Rode – Karpis opus 22, br 24; J.S. Bach – Žiga iz Partite br. 3 u E duru. H.Vieuktemps – Veliki koncert br. 4 u D-molu I stav; A. Zarzicki – Mazurka br.1. Ovaj njihov nastup je bio uvod, priprema, za republičko takmičenje. Publika je aplauzom nagradila izvođenje mladih umetnica. Posle toliko vremena mogli smo da uživamo u umetničkoj muzici i u dobroj akustici naše crkve. Našim mladim umetnicama i njihovim profesorkama zahvalili smo malom pažnjom – buketima cveća. Na kraju koncerta pater Željko je pozdravio mlade izvođače i njihove profesore pozvavši ih da nam opet dođu i obraduju nas ovako lepim muziciranjem.

Želim da napomenem da su kao podrška našim izvođačima u publici bile i njihove koleginice iz muzičke škole koje su na kraju poželele da vide orgulje. Večina od njih nisu nikad videli prave orgulje. Naša dirigentkinja ih je povela na hor da ih vide i čuju. Jedan mali učenuk klavira je čak odsvirao na njima jednu svoju vežbu a četvorogodišnja devojčica je sa strahopoštovanjem pitala: “ da li smem i ja da pritisnem neku dirku“. Nravno , na njenu radost to joj je omogućeno. Jedan lep koncert završio se, za ove učenike, i jednim novim saznanjem o instrtumentu sa kojim se ne susreću tako često.

Ostaje nam da se nadamo da će ovakvih koncerata biti još i da našim mladim izvođačima poželimo uspeh na takmičenju.

Marija Galun

[ngg src=”galleries” ids=”138″ exclusions=”2125,2128,2130,2131,2132″ display=”basic_thumbnail”]
Be Sociable, Share!