Razumete li šta sam vam učinio?

Svetski molitveni dan, koji su ove godine pripremile žene Bahama, održan je u franjevačkoj crkvi sveti Ivan Krstitelj u Zemunu. Prisutne časne sestre (milosrdnice i male sestre), vernike i sveštenike različitih denominacija (Aleksandar Đakovac,srpska pravoslavna crkva,fra Željko Paurić, rimo katolička crkva, Igor Đurčik anglikanska crkva, pater Rabus nemačka evangelička crkva) kišno – snežno i hladno vreme nije sprečilo da dođu i da u duhu molitve  sa ženama Bahama podupru njihove potrebe. U tom molitvenom zajedništvu, ovog petka na iste nakane molilo je još 170 zemalja.

Uz muzičku pratnju zemunske pijanistkinje, Ljiljane Arsenović i pevačke grupe sestara iz baptističke crkve čitanje i mali prikaz iz evanđelja po Ivanu/Jovanu (13, 1-17), odnosno opis momenta kada Isus pere noge Petru, pred sve nas postavlja pitanje Razumete li šta sam vam učinio? No, ne samo to. Ono nas tera na razmišljanje i traženje odgovora na pitanje: Da li smo dorasli do poniznosti koja nas neće ostaviti gnevnima? Da li smo u stanju da prepoznamo vlastite pozive za pomoć drugima, čak i onda kada smo svesni raznih izdaja ovoga sveta i vremena koje nam nije blagonaklono ili fer?  Kao protiv pitanje, možemo se pitati: Ako nismo u stanju da zastanemo, zaboravimo na trenutak na sebe, smirimo svoj ego i vidimo različite probleme oko nas, ko smo mi zapravo, i gde to idemo?

To su samo neki impulsi i poticaji koje je ovogodišnje bogosluženje svetskog molitvenog dana proizvelo u Zemunu. Razgovori u tom duhu su se nastavili u dvorani za goste, uz agape koji su pripremile sestre različitih crkava (pravoslavne, katoličke, grkokatoličke, slovačko i nemačko evangeličke). Bilo je to jedno lepo druženje verujućih ljudi koji sede za istom trpezom deleći svoje vreme, misli i veru u bolji svet.

 Naravno, uz puno osmeha, šala i zanimljivosti prisutni su se trudili da podare jedni drugima onaj lepši deo sebe koji će nas ponovo dovesti kod našeg skromnog domaćina

p. Željka, koji kao dobri duh bdije nad gradom i otvara vrata ne samo svog samostana nego i onih skrovitih mesta u srcima ljudi.

                                                                        Marijana Ajzenkol

Foto galeriju možete pogledati ovdje.

Be Sociable, Share!