Dvadeset i četvrta nedjelja kroz godinu

Mojsije koji posreduje za svoj narod slika je Isusa po čijem se posredništvu dogodilo veliko oproštenje i pomirenje svijeta s Bogom. Danas nam Božja Riječ želi progovoriti upravo o tom oproštenju. Obratno od naših religijskih shvaćanja Isus nam u današnjem Evanđelju objavljuje da Bog ne samo da ne želi odbaciti grešnika, već ga ljubi, traži i raduje se njegovom povratku. Ta nam je poruka danas izražena u tri slike u kojima je zajedničko  izgubljen i nađen. U sve tri slike nastaje velika radost u času ponovnog pronalaženja, povratka. Otac, koji s toliko ljubavi traži, čeka, nalazi prikazan je u današnjem Evanđelju slikom pastira koji ostavlja 99 ovaca i traži izgubljenu dok je ne nađe. Sav je radostan stavlja na ramena i poziva prijatelje i susjede da se raduju s njima. Ili slika zabrinute žene, koja je izgubila drahmu, traži je, mete kuću i kad je pronalazi, poziva prijateljice i susjede da se raduju s njom. Veća je radost u srcu Očevu zbog jednog grešnika koji se vrati, nego li zbog 99 pravednika.

Treća slika uz ovo gore rečeno ima i jednu posebnost. Ona se najjače nadovezuje na uvod u 15. glavu Lukina evanđelja. Naime, oko Isusa se sabiru dva sloja ljudi: carinici i grešnici te farizeji i pismoznanci. Ovi posljednji kritiziraju Isusovo druženje s grešnicima, pa da im odgovori iznosi Isus sliku o dva sina koja je jasna upravo iz gore spomenute situacije. Vrhunac i poruka slike su sasvim neočekivani: odlutao i grešan sin završava u Očevoj kući, a dobar ostaje vani! To što je netko dobar ne garantira mu spasenje. Spašava se onaj koji Oca treba za svoj život, koji želi zajedništvo s Njim. Stoga je moguće da dobar i besprijekoran ostaju vani!!!

Za Oca nije toliko važno kakav je tko grešnik, već koliko ga treba za svoj život! Nemojmo se dakle Oca bojati! Njega možemo samo obradovati ako se vratimo! Sebe se moramo bojati da ne ostanemo po strani misleći da smo dobri i pravedni, ili da smo tako veliki grešnici da nam ni Bog ne može oprostiti! I jedno i drugo je velika zabluda! Pođi, samo, Ocu svojemu…. On te ljubi….čeka…

Be Sociable, Share!