Dani svetog Antuna

Kao priprema za blagdan sv. Antuna Padovanskog, u našoj franjevačkoj crkvi u Zemunu se već decenijama obavlja pobožnost Trinaest utoraka. Ove godine smo, u okviru tih trinaest utoraka, poslednja tri posebno svečano obeležili. Imali smo goste koji su predvodili sv. mise i prigodnim propovedima doprineli svečanijoj pripravi proslave ovog blagdana. Svetu misu i propoved, 23. 5.  imao je fra Franjo Ninić, župni vikar u Tuzli (Franjevački samostan i župa sv. Petra i Pavla). Tog jedanaestog utorka istovremeno smo proslavili i imendan našeg pater Željka. Naš hor se potrudio da svojim pevanjem čestita imendan našem patru. Nakon mise usledila je zajednička večera uz obavezni smeh, šale i pesmu. Članica naše zajednice prof. Marijana je napisala duhovite stihove koji su govorili o našem patru a koje smo otpevali sa velikim zadovoljstvom! Sledećeg, dvansestog utorka, sv. misu je predvodio fra Sandro Tomašević iz Sigeta (Novi Zagreb) a trinaesti utorak gost nam je bio, nama već poznat i drag, fra Franjo Tomašević iz Iloka.

Uoči samog blagdana sv. Antuna imali smo trodnevnicu u okviru koje smo, osim duhovnog, imali i kulturna događanja. Prvog dana trodnevnice misu je predvodio vlč. Darko Rac iz Bačinaca, nakon mise  na programu je bio koncert duhovne muzike – Duo Orion. Izvođači su bili prof. Megumi Tešima Kàlmàn – violina i prof. Ljiljana Arsenović – klavir a kao gost Vlastimir Laki Dabović, tenor. Koncert je bio vrlo uspešan i odlično primljen od strane publike. Voditelj programa bila je prof. Marijana Ajzenkol čiji su odlični i vrlo interesantni komentari učinili koncert još uspešnijim. 

Drugog dana, nedelja 11. 6. na programu je bila monodrama ”Bosanska kraljica” u izvođenju glumice Ivane Milosavljević iz Tuzle, članice “Teatar Kabarea” iz Tuzle. Oba ova kulturna događaja bila su izvanredno posećena.

Trećeg dana je nakon svete mise bilo klanjanje koje je vodio, kao i sv. misu, fra Anto Barišić

Sam blagdan sv. Antuna proslavili smo misama: u 7,30h predvodio je vlč. Aleksandar Ninković, u 9h fra Anto Barišić, u 11h vlč. Marko Kljajić, župnik Surčina, i naveče sveČanu sv. misu u 18h,  predvodio je zemunski župnik i dekan vlč. Jozo Duspara. Po završetku svečane mise usledio je blagoslov dece i ljiljana. Sve ove dane velika pomoć u sviranju, pevanju kod sv. misa, nam je bio naš dragi Zlatko iz Tuzle, koji je svojom vedrinom a pre svega znanjem, dao veliki doprinos!

Već tradicionalno, blagdan sv. Antuna okuplja vernike svih konfesija, tada smo svi jedno u molitvama dragom svecu da nas zagovara kod našeg nebeskog Oca. Nakon sv. mise u 18h svi vernici su pozvani na agape u našu samostansku baštu, gde ih je dočekalo ugodno iznenađenje – tamburaši. Sveti Antun, i danas, okuplja ljude svih konfesija, svih nacija i dokazuje kako je moguće okupiti sve različitosti kad se to čini u ime našeg Stvoritelja.

Marija Galun

napomena: Foto priča o Danima sv. Antuna  je u meniju foto

Be Sociable, Share!