Blagdan sv. Ivana Kapistrana – župa N. Beograd

U zemunskoj franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, odnosno župnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana – župe Novi Beograd, u večernjim satima, 23. listopada 2013., svečano je proslavljen spomendan zaštitnika župe, sv. Ivana Kapistrana. Uz sudjelovanje većeg broja župljana, koncelebrirano misno slavlje predvodio je preč. Jozo Duspara, župnik zemunski i dekan zemunskog dekanata, uz fra Željka Paurića, gvardijana samostana i preč. Marka Kljajića, župnika.

Preč. Jozo je istaknuo da je život Ivana Kapistrana (1386. – 1456.) bio buran i bogat. Kao mladić studirao je kanonsko i rimsko pravo. Zarana se pročuo kao vrstan sudac, a u sukobu s političkim protivnicima bio je zarobljen i utamničen. U mraku tamnice doživio je obraćenje. Kapistran je bio najveći propovjednik svoga vremena. Slušatelji su k njemu toliko hrlili da niti jedna crkva nije bila dovoljno velika, pa je često govorio na otvorenom. Kad su Osmanlije prodrli na Zapad, Ivan je svojim govorničkim umijećem skupio vojsku za obranu kršćanske Europe. Pomogao je Ivanu Hunjadiju da spasi Beograd od nadiranja osmanlijske vojske 22. srpnja 1456. godine. Dva mjeseca nakon pobjede kod Beograda Ivan Kapistran je umro od kuge u Iloku 23. listopada 1456. godine.

Preč. Duspara je u propovijedi istaknuo kako smo svi po Isusovom učenju pozvani na vjeru i svjedočenje njegove nazočnosti među nama. Pozvao je vjernike da trebaju u praksi života činiti, onako kako je u svojim prilikama i životnim situacijama Sv. Ivan Kapistran to razumio i činio.

Po završetku euharistijskog  slavlja  nazočni vjernici su pozvani  da ostanu na prikazivanju knjige duhovne poezije,  Krist u duši i Nebojte se, autora Gorana Suručića. Knjige su predstavili preč. Marko Kljajić, jedan od recenzenata, Nada Ivošević i sam autor. Uz pročitane recenzije Marijane Ajzenkol i Marka Kljajića i biografiju autora, stihove desetak pjesama nadahnuto je prenijela Nada Ivošević. Nazočni su pljeskom i ponekom suzom izrazili svoje osjećaje zahvaljujući i Goranu i Nadi. Ambijent i ozračje bili su primjereni događanju predstavljenih knjiga koje svjedoče o jednom životu i svijetu kroz doživljaj čovjeka-vjernika. Po završetku promocije svi prisutni su bili pozvani na domjenak i druženje u dvorani samostana.

Neda

Be Sociable, Share!
Duhovna misao

Božja prisutnost

Divno je biti uvijek zajedno s prijateljima, u njihovoj blizini.
Kada sam s tobom, Gospodine, znam da sam u prisutnosti moga Stvoritelja.
Stvorio si me iz ljubavi.
Čak su mi i sve vlasi na glavi izbrojene.
Tvoja je prisutnost, Gospodine, najveće od svega.