2. Nedjelje po Božiću

Sve više blijede svjetla  i sjaj božićnih i novogodišnjih dana. Blagdansko se raspoloženje polako stišava. Iznenađuje nas čak neka umornost i težina prvih dana nove godine.

Svi ti dojmovi pritišću svakoga od nas. Svi se mi bojimo uhodane svakidašnjice. Blagdani kao da nas izbace iz redovitog tijeka života, u kojem ima tako puno tjeskobe i brige, a izgleda jako malo iskrene radosti.

Opasnost za nas kršćane postoji da u takvom novonastalom raspoloženju zaboravimo na poruku Božića, na radost što su je pastirima navijestili anđeli u božićnoj noći.

Ta poruka, to je poruka optimizma, radosti! Ona ne bi smjela zamrijeti u našem životu, u našim srcima. Zato nam Crkva danas na drugu nedjelju po Božiću želi opetovati bitne istine Božića: RIJEČ JE TIJELOM POSTALA I NASTANILA SE MEĐU NAMA!

Iz Evanđelja svetoga Ivana ova istina ponovno nas ispunja radošću i nadom. Bog sam, Riječ Božja udarila je svoj šator među ljudima, nastanila se među nama. Kao što je Bog pratio Izraelski narod u Starom zavjetu, tako je u daleko temeljitijem i dubljem smislu Bog postao prisutnim među nama po Sinu svome!

Utjelovljenjem Isusa Krista Bog je na jedinstven način prihvatio našu povijest, umiješao se u naš život, postao temeljem našega bića.

Da to ne zaboravimo, da ne bi izblijedjela ta osnovna istina Božića o Bogu koji se nastanio među nama, zato se u našem narodu udomaćio običaj da upravo uz božićne blagdane Božji blagoslov donesemo u naše domove.

Jer Bog se utjelovio da ostane prisutan u našim domovima, u našim obiteljima, u našim srcima. Blagoslov kuća, domova, stanova i obitavališta vjernika htio bi nam ucijepiti u srce uvijek utješnu činjenicu: RIJEČ JE ZA NAS TIJELOM POSTALA I NASTANILA SE U NAŠEM DOMU! I tu želi zauvijek ostati.

Be Sociable, Share!