6. Vazmena nedjelja (B)

Nastavljamo s čitanjem Isusovog oproštajnog govora sa zadnje večere. To je njegov testament! Daje svojim učenicima posljednje upute prije rastanka. Najvažnije od svega jest da sačuvaju  ljubav,   i  to Njegovu, onu kojoj ih je On poučio: ostanite u mojoj ljubavi! To je ljubav prema Njemu, prvenstveno izražena u vršenju njegove zapovijedi (na taj je način i Isus Ocu pokazao svoju ljubav, što je čuvao njegove zapovijedi), a glavna je: da se oni međusobno ljube i to u mjeri, kako ih je On ljubio (to je mjera križa, mjera potpunog darivanja i predanja!). Do te mjere ljubiti drugoga, da smo spremni život dati za njega, do kraja se u toj ljubavi založiti. Na taj način postajemo prijatelji Isusovi i donosimo pravi rod, očitujemo se kao njegovi učenici.

Na takvu – Isusovu – ljubav, potiče nas danas i učenik Ivan. Za njega je ljubav kojom zrači Isusov učenik osnovni znak prepoznavanja nove kršćanske egzistencije. Tko ne ljubi, taj nije upoznao Boga, jer je temeljni sadržaj njegovog bića: ljubav. Ljubeći jedni druge nasljedujemo veliku Božju ljubav prema svijetu u kojoj je Bog išao do predanja svojeg vlastitog Sina!

Ti si Isusov učenik! Da li si i čovjek ljubavi?! Da li je to i glavno pravilo tvojega života i ponašanja?! Kada si posljednji put s nekim dijelio svoja dobra, zaustavio se kod drugoga? Ili možda već dugo, jako dugo, živiš sam za sebe!? Zatvoren u svoju sobu i svoje posjedovanje! Sebičan? Egocentrik? Čovjek bez ljubavi? Ako je tako, onda još nisi upoznao Boga! Riječ Božja poziva te danas da postaneš čovjek ljubavi! I to ne prigodno. To mora biti trajni način tvojega života. Tada će kroz tvoju ljubav i drugi osjetiti da je Bog ljubav i da ima ljudi u čija je srca Bog tu ljubav izlio i koji tu ljubav onda žive i očituju! Budi ti taj! Budi ti takav, jer samo to znači biti Isusov učenik i prijatelj!

Be Sociable, Share!
Duhovna misao

Božja prisutnost

Ono što ovdje pokušavam učiniti jest da ostavim vrijeme po strani
i usredotočim se na svoj život, onaj tjelesni – u vremenu, i onaj duhovni.
Pokušavam si zamisliti Isusa kako sjedi kraj mene
i razgovaram s njim o svemu što mi se događa u životu.
Pokušavam razumjeti da u bezbroju mogućnosti
Isus ulazi u svakodnevne okolnosti moga života.
No, život ide brzo i puno se toga događa.
Pritisak i razne obveze često puta istisnu tu svijest o Božjoj prisutnosti
u mom svakodnevnom životu. Svjestan sam toga, i želim nešto učiniti.
Za sada, pokušavam ostati miran i otvoren onome što mi Njegova prisutnost želi reći.