4. nedjelja kroz godinu (A)

SUSRET S OGNJEM LJUBAVI

Svaki puta kada pogledam i onu najdeblju i onu najtanju svijeću u crkvi, sjetim se Isusa Krista. Bljesak plamena iznova me ogrije svojom vrućom ljubavlju i radošću. Prema Šimunovom proročanstvu Isus je svjetlost svijeta. Samo On raspršuje svaku tamu i mrklo mjesto pretvara u radostan susret sa Spasiteljem. Dok gledam svijeću, javlja se u meni još veća čežnja za Isusom, za susretom s ognjem ljubavi u kojem se spaljuje svaki grijeh. Svijeća izgleda slabašna, mogu je svojim dahom ugasiti. Međutim, od jedne svijeće mogu se upaliti tisuće drugih. Tada nastaje svjetlo, koje obasjava čitavu zemaljsku kuglu i svako srce. Tako se iz ropstva prelazi u slobodu, tako mrak propada i nastaje dan, nastaje novi život.

U zapadnoj Crkvi prikazanje Gospodinovo zove se „Svijećnica“, u istočnoj Crkvi ovaj je blagdan poznat pod nazivom „Susret“. Dolazak Isusa Krista u židovski hram zapravo je susret sa svjetlom. To je također susret Boga i Njegova naroda. Tu je Marija, Josip, Šimun, Ana. Tu su svi ljudi koji su onoga dana ušli u hram prikazivati svoje prvorođenče prema Mojsijevom običaju. Možemo i mi stati među njih i prikazati sebe i svoje. Isus Krist, Sin Božji, donesen je u hram da bude prikazan Ocu. Njegovo prikazanje čitavoga života Ocu, oslobodilo nas je krivnje u koju smo upali neposlušnošću, ali pod uvjetom da se i mi zajedno s Njim prikažemo Ocu. Važna je slobodna volja i čežnja za osobnim prikazanjem…

…Mnogi prisutni u hramu nisu prepoznali Svjetlo svijeta i darovatelja života. Prepoznali su ga Šimun i Ana. Šimun je bio pravedan, pošten, pobožan, bogobojazan, ljubio je druge oko sebe. Boga je stavio u središte svojega života. Duh Sveti ga je ispunjao. Bio je poslušan Njegovim nadahnućima. Tako je i proročica Ana vjerovala Bogu. Prihvatila je svoj mukotrpni udovički život bez plača ili ljutnje. Molila je i postila. Oni su bili spremni za susret s ognjem ljubavi. Prihvatili su Njegov plamen. Lako su prepoznali Isusa Krista, svjetlost svijeta. A što je sa mnom? Osjećam li još uvijek strah i nemir?

pater Arek Krasicki, CSSp (misionar Družbe Duha Svetoga)

Be Sociable, Share!
Duhovna misao

Božja prisutnost

Ono što ovdje pokušavam učiniti jest da ostavim vrijeme po strani
i usredotočim se na svoj život, onaj tjelesni – u vremenu, i onaj duhovni.
Pokušavam si zamisliti Isusa kako sjedi kraj mene
i razgovaram s njim o svemu što mi se događa u životu.
Pokušavam razumjeti da u bezbroju mogućnosti
Isus ulazi u svakodnevne okolnosti moga života.
No, život ide brzo i puno se toga događa.
Pritisak i razne obveze često puta istisnu tu svijest o Božjoj prisutnosti
u mom svakodnevnom životu. Svjestan sam toga, i želim nešto učiniti.
Za sada, pokušavam ostati miran i otvoren onome što mi Njegova prisutnost želi reći.