3. nedjelja kroz godinu (C)

ISUS JE NAŠA SLOBODA

Isuse, na tebi je Duh Gospodnji. Očitovalo se to već kod tvoga krštenja na Jordanu. U vidljivom je obliku goluba Duh Sveti sišao nad tebe. Tako su te mogli prisutnici prepoznati kao Pomazanika Gospodnjega. To znači da si ti Krist, tj. Mesija, očekivani Spasitelj svijeta. Danas ti i mi dolazimo puni povjerenja. Siromašni smo, Gospodine. Pune nas svakojakim vijestima. Opterećeni smo izjavama i obećanjima. Nitko nam, međutim, ne može osigurati spasenje, potpuno otkupljenje i život u punini. Ti nam dolaziš kao blagovjesnik. S tvojih usana teče najljepša riječ koja srce ispunja radošću. Dolaziš samo onima koji su spremni čuti takvu vijest. Očisti nas, i isprazni, Gospodine Isuse, od svega čime nas pune moćnici ovoga svijeta i daj da nam srce bude dovoljno siromašno i potpuno čisto za tvoju Blagu vijest.

Sužnji smo, Gospodine, vlastitih ideologija, različitih navika kojima robujemo. Sužnji smo porocima i strastima koje nam ne dopuštaju da osjetimo unutarnju slobodu. Sužnji smo vlastitog uvjerenja da ne možemo biti bolji, da smo preduboko potonuli. Došao si, Gospodine, proglasiti sužnjima oslobođenje. Onda je to obećanje koje se i nas tiče, nada od koje očekujemo novi život. Došao si vratiti vid slijepima. Bilo je mnogo onih kojima si, Gospodine Isuse, za svoga zemaljskog života vratio vid. Bilo je čak slijepih od rođenja. Ti si na njih položio ruku i oni su progledali. I svi su se divili. Međutim, farizejima govoriš da su i oni slijepi. To je sljepoća duha, srca. To je tvrdoća koja ih zatvara za tvoju riječ. Isuse, i mi smo katkada zaslijepljeni vlastitim nazorima i uvjerenjima. Često ne želimo mijenjati svoje poglede. A ipak ne vidimo dobro. Često ne prepoznajemo svijet onako kako ga ti gledaš, ne vidimo ljude kako ih ti vidiš. I nama je potreban vid. Vrati nam pravi vid kojim ćemo moći ispravno gledati. Daj da prepoznamo u svojoj sredini tebe, izvor svakog svjetla.

Gospodine, pusti na slobodu potlačene. Posebno te molim, Gospodine, da pustiš na slobodu sve koje smo mi zarobili, kojima mi ne dajemo slobodu. Ima puno zarobljenih srdaca, imamo puno krutih stavova o ljudima oko nas, a koje ne želimo mijenjati, ima osoba o kojima imamo krivo mišljenje. Oni su u nama zarobljeni. O mnogima mislimo da se više ne mogu promijeniti. Mi im ne dopuštamo slobodu promjene i oproštenja. Pusti, Gospodine, na slobodu sve potlačene u nama samima i daj da u srcu osjetimo čistoću i mir.

Proglasi, Gospodine, godinu milosti! Čekamo da se u našoj domovini dogodi konačan i pravedan mir i da nastupe godine blagostanja. Od tebe očekujemo pomoć. Očekujemo godinu tvoje milosti. Neka dođe što prije ta godina milosti kad više neće biti zlobe ni laži, kad se više neće činiti zlo bližnjima i kad će među ljudima zavladati mir i ljubav. Neka dođe godina milosti i oproštenja. Neka dođe jubilarna godina sveopćeg pomirenja među ljudima. Neka dođe, Gospodine, kraljevstvo tvoje!

fra Zvjezdan

Be Sociable, Share!