3. Nedjelja Došašća (B)

Izaija nam naviješta Pomazanika, Mesiju, Krista! To je taj jedinstveni Pomazanik kojega svi očekuju. On više nije pomazan kroz obred, materijalnim pomazanjem, već – Duhom! Sam Bog ga pomazuje i šalje! Njegovo je poslanje – oslobađanje! Oslobađanje čovjeka! Od svih otuđenosti i zarobljenosti njegova bića i života! On je blagovjesnik, njegova je poruka  Euangelion  – radosna vijest! Došao je za sve koji ga trebaju kao ubogi, zarobljeni, slomljeni, zasužnjeni! Za sve koji ga trebaju!

Ivan Krstitelj je ponovo pred nama, i to kao svjedok. On je svjedok za Svjetlo koje upravo dolazi! Već je među nama! Ivan na to jasno upozorava: među vama stoji koga vi ne poznajete! Među nama je svijetlo koje želi prosvijetliti i naš život: naše misli koje su često tako mračne i zle, naše riječi koje su često tako jetke, često siju zlo, klevetu i ogovor, uvredu i psovku. Među nama je Krist-Svijetlo, koji želi prosvijetliti naše motive, naša djela, koja nas često tako otuđuju od Boga i ljudi! Da se ne bi dogodilo s nama ono što Evanđelista govori za Isusove suvremenike: ali su ljudi više ljubili tamu!

Pavao nas stoga opominje da ne trnemo Duha koji nas potiče da se otvorimo milosti Božjoj koja je Isus Krist, da se klonimo svake sjenke zla, da molimo bez prestanka. Ta Božja blizina kojom smo okruženi treba nas trajno ispunjati radošću. Bog nam u Sinu svojemu dolazi ususret da nas spasi, da nas izvuče „iz vlasti tame“i obasja naše biće i cijeli naš život! To nas ispunja pouzdanjem!

I pred tobom stoji danas Isus kao Svjetlo i Osloboditelj. To je bit njegovog poslanja! Želi te osloboditi straha, zla koje u tebi prebiva i koje te sputava! Tame, koja donosi smrt! Isus ti želi pokloniti život! Želi da živiš dostojno čovjeka, koji je slika Božja! Želi svojim svjetlom prodrijeti u najdublji kutak tvojega života, tamo možda gdje ni ti sam često ne zalaziš, od čega bježiš, bojeći se da ne bi morao nešto promijeniti! Možda nemaš ni snage za djela svjetla: Isus će ti je dati! Danas stoji pred tobom Isus Krist – ponuda tvojemu životu! Ohrabri se! Pusti ga k sebi, On želi biti tvoj Osloboditelj!

Be Sociable, Share!