3. Korizmena nedjelja (Bezimena)(B)

Štovanje pravoga Boga koji se objavio Abrahamu pretvorilo se u biznis, trgovinu. Prava, čista i živa vjera u Jahvu osloboditelja, koji je jedan jedini gubi svoje obrise. Hram – prebivalište Božje u Izraelu postaje poprište trgovine, novčarstva, profita! Isus za Pashu ulazi u Jeruzalem. To je njegova prva Pasha otkako je počeo javno djelovati. Situacija koju nalazi u hramu ni izdaleka nije prikladna i u skladu sa skorim dolaskom Kraljevstva Božjega kojeg On navješta. To ga je ogorčilo. Oni, koji bi trebali biti najviše spremni, zakazali su! Isus čini bič od užeta i „čisti” Hram, izgoni trgovce i prodavače, pretura stolove. Učenici u čudu gledaju. Još Ga nikada nisu takvog vidjeli! Što to znači? Prisjećaju se proročkog navještaja koji predstavlja Mesiju kao revnitelja za Dom Božji!

Povratak Bogu i Božjim vrednovanjima! To je osnovna poruka današnje liturgije Riječi. Danas se pred nas stavljaju Božja vrednovanja kako su ih primili Izraelci, to su „10 zapovijedi“ iz knjige Izlaska. Te su zapovijedi rezultat opće ljudskog iskustva i ljudske savjesti, a Izrael u njima prepoznaje Božju želju i Božju volju. Povratak Bogu i Božjim vrednovanjima – to je temeljni korizmeni program, to je  o b r a ć e n j e! Možda se u svemu ne slažemo s Božjim vrednovanjima? Možda imamo neka svoja, koja nisu u skladu s ovim očitovanjem volje Božje! Pokušajmo to danas  bolje uočiti. Poslušajmo ih, ili ako imamo kod kuće Bibliju, pročitajmo. Da li i ja tako mislim, da li tako radim, postupam?

Možda bi Isus i u mojemu životu morao mnogo toga pročistiti, kako je to učinio u Hramu? Možda bi i nad mojim životom bio žalostan i ogorčen? Svaki je krštenik prebivalište Božje – hram: ne znate li da ste hram Božji i da Duh Sveti prebiva u vama, da li sam toga svjestan? Možda je moj život kuća trgovačka u kojoj se ne štuje pravi Bog, već neki dugi bogovi materije, novca, standarda, karijere….? Molimo danas za pravu mudrost života, a to je spoznaja Isusa Krista raspetoga i spasenja koje je Bog u njemu ostvario! Molimo danas Isusa da pročisti i naš život od svega onoga što nije u skladu s voljom Njegova Oca, s Božjim vrednovanjem!!!

Be Sociable, Share!