2. Nedjelja kroz godinu (B)

Glavna poruka Riječi Božje ove nedjelje jest  B o ž j i   p o z i v. Bog ne želi djelovati sam, a da čovjek kod toga ostane pasivni promatrač, potrošač onoga što se za njega priređuje. Stoga je povijest spasenja ujedno i povijest Božjih poziva upravljenih čovjeku. Taj poziv započinje već s prvim čovjekom – Adamom. On je pozvan da surađuje s Bogom Stvoriteljem na dovršenju ovoga svijeta. O tome nam svjedoče prve stranice Biblije! To je posebno očito u pozivu Abrahama, pa kasnije čitavog židovskog naroda.

Prvo čitanje govori nam danas o pozivu Samuela. On će biti veliki prorok, sudac u narodu, osloboditelj, on će pomazati prvoga židovskog kralja Šaula. Čitanje nam ističe i temeljni odgovor čovjeka na Božji poziv: Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša! Slušanje Božje Riječi i stavljanje sebe Bogu na raspolaganje, to su dva bitna stava kojima čovjek odgovara na Božji poziv! Sjetimo se Marije: evo službenice Gospodnje, neka mi bude….

Največi Božji poziv upućen čovjeku jest: Isus Krist. On je poziv čitavome svijetu! Evanđelje nam pokazuje kako su se s njim susrela prva dvojica učenika, jedan od njih je Andrija, brat Šimuna Petra, kasnije apostol. Isus im upućuj svoj poziv: dođite i vidite! I pođoše, i ostadoše kod njega onaj dan. Oni su se odazvali, taj je susret preobrazio njihov život! Potpuno su se otvorili Isusovoj riječi i sebe i svoj život szavili Isusu na raspolaganje!

Svatko je od nas pozvan! Temeljni se je susret i poziv dogodio na krštenju! Šteta što toga tada nismo bili svijesni, ali nam je kasnije mnogo puta to Bog posvijestio! Odgovor koji krštenik trajno daje Bogu: evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju! Trajno otvarati sebe i svoj život Riječi Božjoj, slušati Boga, vršiti njegovu volju – to su temeljni stavovi svakog krštenika! Možda bismo baš u tom svjetlu morali preispitati svoje kršćanstvo i činjenicu svojega krštenja! Što to za mene znači da sam kršten?!? To znači da me je Bog jednog dana pozvao mojim imenom, kao nekada Samuela! S kojom dubinom svijesti i odgovornosti živim svoj poziv? Možda sam svoje kršćanstvo pretvorio u običaj, zadovoljenje religiozne potrebe, blagdanski dnevni red? Možda se do sada nikada nisam odazvao?!?

Be Sociable, Share!