15. Nedjelja kroz godinu (B)

Kao i prošle nedjelje, i danas se Riječ Božja bavi proročkom službom! Teška je proročka služba! Prorok je nosilac Božje poruke za svoj narod. On ne govori svoje riječi, svoje procjene, ono što bi se narodu ili njemu više sviđalo ili bilo probitačnije. On mora govoriti Božju Riječ i onda kad se to njemu ne sviđa, kad je to protiv postojećeg uhodanog stanja, protiv kralja, kad mu prijeti da radi toga izgubi glavu. Jer, Božja se riječ neda podmititi, niti nagovoriti, niti kompromisno prihvatiti, niti se može, bilo prorok, bilo narod kome je upućena, s njome nagoditi. Zato je prorok često u teškoj, nezavidnoj situaciji u kojoj može i glavu izgubiti.
To je slučaj i sa Amosom prorokom. On sam neuk, pastir, gajitelj divljih smokava našao se u situaciji proroka – gotovo i protiv svoje želje. Mora prorokovati protiv kralja i izraelskog naroda, protiv poretka političkog i vjerskog! Vrlo nezavidna situacija! Na njega se obaraju sve postojeće strukture. Ali on mora govoriti, jer mu je Gospodin tako rekao! I kad je tužen kralju Jeroboamu, a ovaj ga poziva na odgovornost, on mora prorokovati, mora navijestiti Božju riječ.
U jednakoj će situaciji biti Isusovi učenici, kad ih Gospodin dva po dva šalje naviještati radosnu vijest. Goloruki, neopskrbljeni, oboružani samo Božjom riječju poslani su naviještati dolazak Kraljevstva Božjega, novog Božjeg svijeta. I kao proroci na svašta moraju biti spremni: i da ih ljudi prime i da ih ne prime, da ih ugoste i izbace napolje. To je njihovo prvo proročko poslanje, pa im Isus još i nije objavio sve što ih čeka. Kasnije će im reći da ih šalje kao ovce među vukove, da će mnoge od njih ubiti!
Svaki je krštenik prorok – nosilac Božje Riječi u ovom svijetu. Svaki krštenik sudjeluje na Isusovoj proročkoj službi i mora za ljude s kojima živi biti živa Riječ Božja. I onda kad je to zgodno i kad je opasno ili teško, i onda kad bi najradije pobjegao od svoje proročke odgovornosti, i onda kad najbližima mora govoriti ono što im se ne sviđa! Kako vršiš svoju proročku službu? Nije važno kakvu školu imaš, već koliko savjesno želiš biti nosilac Božje poruke ovome svijetu.

Be Sociable, Share!
Duhovna misao

Božja prisutnost

Ono što ovdje pokušavam učiniti jest da ostavim vrijeme po strani
i usredotočim se na svoj život, onaj tjelesni – u vremenu, i onaj duhovni.
Pokušavam si zamisliti Isusa kako sjedi kraj mene
i razgovaram s njim o svemu što mi se događa u životu.
Pokušavam razumjeti da u bezbroju mogućnosti
Isus ulazi u svakodnevne okolnosti moga života.
No, život ide brzo i puno se toga događa.
Pritisak i razne obveze često puta istisnu tu svijest o Božjoj prisutnosti
u mom svakodnevnom životu. Svjestan sam toga, i želim nešto učiniti.
Za sada, pokušavam ostati miran i otvoren onome što mi Njegova prisutnost želi reći.