14. Nedjelja kroz godinu (A)

Marija GoretiSvake nedjelje kod misnog slavlja Krist nam upućuje svoju riječ i obnavlja dar svoga života svima nama.

Njegov prvi svakonedjeljni dar jest pouka što nam se daje sa stola Božje riječi. Danas je to prvenstveno njegova himna Ocu: „Slavim Te, Oče, Gospodaru neba i zemlje…“ To je pouka o molitvi, i to istovjetna onoj što ju je Isus dao u  Očenašu:   „… sveti se ime tvoje, dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja…“ Molitva najprije uključuje blagoslivljanje Boga zbog njegovih darova čovjeku za njegovo spasenje. Svijest o Božjim darovima potiče nas na zahvaljivanje Bogu i slavljenje njegova imena, a posebno na duboku zahvalnost koja obvezuje na punu ljudsku odgovornost. Upravo zbog od Boga primljenih darova, napose zbog radova nad darovima, tj. Božjega Sina Isusa Krista, jača se naša sigurnost u pouzdanju. Krist i poziva: „Dođite k meni, svi vi, izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti.“ Tu je srž kršćanstva: životno drugovanje s Isusom Kristom i s njegovom braćom. Nedjeljna misa je podržavanje i očitovanje tog drugovanja i zato nezaobilazno  podrška svakom kršćaninu. To je susret s Kristom i braćom, a razlog i cilj mu je: ohrabriti se na punu ljudsku i vjerničku odgovornost, osvježiti se  u međusobnoj podršci za zahtjevnost te odgovornosti.

U molitvi Isusovoj u današnjem Evanđelju Isus nam daje na znanje koliko je duboka povezanost u ljubavi između Oca i Sina. Upravo zbog te i takve ljubavi Isus je sav krenut prema „izmorenima i opterećenima“. Uveo nas je u svoj božanski život, darovao životno zajedništvo sa samim sobom. Od časa našega krštenja Duh Božji „prebiva u nama“. I ta činjenica je jamstvo našega poziva na uskrsnuće i život.

Zato kad nas Krist poziva: „Dođite k meni svi…“, onda je to poziv na puno zajedništvo što ga misno slavlje može pružiti, tj. zajedništvo u Euharistiji gdje Krist je naš sustolnik i naša hrana. To je krajnja i najdjelotvornija okrepa za život ljudskog punog dostojanstva, za život po Bogu.

Doista nas je, kaže molitva poslije pričesti,  „Gospodin obdario divnim darovima za naše spasenje“ pa je razlog naše sreće zbog njih Gospodina  „neprestano hvaliti“.

Be Sociable, Share!