13. Nedjelja kroz godinu (B)

Starozavjetni pisac Knjige Mudrosti razmišlja o temeljnim problemima ljudskog života: odakle u svijetu patnja, zlo i smrt. On je još daleko od novozavjetne vizije oslobođenja, ali dolazi do zaključka, da Bog ne može biti izvor patnje ni zla koja čovjeka snalaze. Jednako tako mu se , da bi čovjek svoj život završavao s grobom! Bog je biće puno dobrote i ljubavi, stoga sve što od Njega proizlazi je dobro, pa tako i stvorenja i sam čovjek. Osim toga, Bog nije čovjeka pozvao na smrt, nego na život. Zlo i smrt imaju svoj izvor u Zlom i u čovjeku, koji se otuđuje od te dobrote Božje.

Isus nam u Evanđelju odgovara na ove temeljne probleme naše egzistencije: patnja, zlo i smrt nemaju svoju budućnost. Oni će biti uništeni. To Isus naviješta djelotvorno već za svojeg zemaljskog života. On uništava bolest i patnju žene koja duge godine boluje a ne može se osloboditi svog zla, On uništava smrt Jairove kćeri uskrisavajući je na život. Na taj način naviješta čovjekovu mesijansku budućnost, oslobođenje od zla, bolesti i smrti. Bog je pozvao čovjeka na život a ne na smrt!

Ali, da bi čovjek postao dionikom mesijanskih dobara, potrebno je da i on učini svoj korak. To je korak  vjere  u  Isusa, Mesiju. To današnje  evanđelje posebno ističe i u jednom i u drugom slučaju Isusovog interventa. Kod bolesne žene upravo kontrastno. Tko me se dotaknuo, pita Isus u situaciji kad Ga se stotine dotiču u onoj općoj gužvi i metežu. Ali Ga se samo jedna dotakla s vjerom! Jednako i kod Jaira, kojeg obeshrabruju njegovi, neka ne muči dalje Učitelja, jer je kći umrla! Isus ga naprotiv osokoljuje: Ne boj se,  samo vjeruj! Vjera, povjerenje u Isusa, to je ono što nas s Njime povezuje i čini dionicima mesijanskih dobara! To će Isus isticati kod svakog svog interventa! Živa vjera i danas može proizvesti čudesa pomoći i ozdravljenja!

A ti!? Da li si ti čovjek vjere? Imaš li povjerenja u Isusa s obzirom na svoj život i svoju budućnost?!?

Be Sociable, Share!