Odlazak u Niš na proslavu 1700. obljetnice Milanskog edikta

Dvadeset prvog rujna, povodom obeležavanja velikog jubileja- 1700 godina Milanskog edikta, naša vernička zajednica organizovala je verničko hodočašće u Niš i prisustvo svečanom euharistijskom slavlju na kojem su učestvovali vernici svih katoličkih biskupija, a koje je predvodio Papin delegat, nadbiskup Milana, mons. Dr. Angelo kard.Scola.

Ovaj naš put potvrdio je zajedništvo Hristovih vernika Osjeka i Zemuna. Naime, na inicijativu pastira našeg malog stada, p.Željka Paurića, sa nama su zajedno putovali i gosti iz Osjeka, koji su nas došli posetiti ali i doprineti negovanju duhovnog zajedništva. Osim radosti zbog hodočašća i gostiju, Zemunci su se pokazali i kao dobri domaćini.

Evo kako su Osječani zabeležili to iskustvo:

 U organizaciji udruge Mir i dobro 20. rujna dvadesetak Osječana otišlo je na proslavu 1700. obljetnice Milanskog edikta. Osječane je u petak navečer ugostio gvardijan fra Željko Paurić u franjevačkom samostanu Sv. Ivana Kapistranskog u Zemunu, dok su im noćenje pružile časne sestre milosrdnice u obližnjem samostanu. Sljedeće jutro, 21. rujna, Osječani su zajedno sa vjernicima iz Zemuna autobusom otputovali u Niš, gdje se na nogometnom stadionu Čair održalo svečano misno slavlje koje je predvodio Papin delegat milanski nadbiskup Angelo Scola. Na euharistijskom slavlju, uz brojne predstavnike vjerskog i političkog života, nazočilo je nekoliko tisuća vjernika iz više zemalja. Prije euharistijskog slavlja obavljena je pobožnost Križnog puta. U jutarnjim satima, uz sudjelovanje brojnih hodočasnika, križni put mladih predvodila su braća i sestre neokatekumenskog puta Srbije. Križni put je započeo svečanim primanjem čestice sv. Križa i relikvija sv. Jelene u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Nišu. Neposredno prije misnog slavlja nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar u pratnji svećenika u svečanoj je procesiji donio relikvije i hodočasnički križ te ih postavio kod oltara na samom stadionu. Nakon misnog slavlja i zajedničkog ručka u restoranu Stadion pri povratku u Zemun Osječani i Zemunci su posjetili manastir i crkvu brvnaru Pokajnica, koji se nalaze nedaleko od Velike Plane. Slijedilo je još jedno noćenje kod sestara milosrdnica te sljedeće jutro, 22. rujna, odlazak na misno slavlje u franjevačku crkvu. Misno slavlje je predvodio beogradski svećenik Aleksandar Ninković. Nakon misnog slavlja koncert klasične glazbe upriličila je obitelj Vlainić iz Osijeka. Nakon zajedničkog ručka pod vodstvom fra Željka Paurića uslijedilo je razgledanje zemunskih znamenitosti i posjet pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, poznatije kao Bogorodičina crkva, koja se nalazi u blizini franjevačkog samostana Sv. Ivana Kapistrana. Obogaćeni novim iskustvima, poznanstvima, spoznajama i pod dojmom toplog gostoprimstva Osječani su se u poslijepodnevnim satima zaputili na povratak u Osijek.

Nadamo se i molimo da ovakvih susreta bude više i da na jednostavan način potvrdimo da je zaista lepo i ugodno kad braća žive zajedno.

Be Sociable, Share!
Duhovna misao

Božja prisutnost

Divno je biti uvijek zajedno s prijateljima, u njihovoj blizini.
Kada sam s tobom, Gospodine, znam da sam u prisutnosti moga Stvoritelja.
Stvorio si me iz ljubavi.
Čak su mi i sve vlasi na glavi izbrojene.
Tvoja je prisutnost, Gospodine, najveće od svega.