Nedjelja Dobroga Pastira 58. Svetski dan molitve za duhovna zvanja

“Bog gleda što je u srcu (1 Sam 16), Gospodin želi oblikovati srca očeva i majki: otvorena srca, sposobna za velike stvari, darežljiva u sebedarju, sućutna u smirivanju tjeskobe i nepokolebljiva u jačanju nade. Sve su te karakteristike uvelike potrebne svećenicima i posvećenim osobama, osobito u današnje vrijeme koje je obilježeno krhkošću i patnjama uzrokovanim pandemijom koja je urodila nesigurnošću i strahom glede budućnosti i samoga smisla života. Bog nam se ne objavljuje na spektakularan način  On nam postupno otkriva svoje naume; obraća nam se tiho u dubini srca, postajući nam blizaki govoreći nam preko naših misli i naših osjećaja. Tako se događa i u duhovnom pozivu: Božji glas uvijek poziva na izlazak, na sebedarje, na nadilaženje uobičajenih granica. Nema vjere bez riskiranja…….” stoji u poruci svetog oca Franje u povodu 58. svetskog dana molitve za duhovna zvanja 25. aprila 2021.

Naša verska zajednica se takođe pridružila molitvama za duhovna zvanja. Svesni smo činjenica da je velika kriza u pogledu odziva za duhovna zvanja. Naš grad je ostao bez časnih sestara franjevki, časne sestre reda sv. Vinka polako napuštaju naš grad Zemun u kome su časne sestre bile decenijama prisutne i delovale ostaje bez njih. Kroz čitavu sedmicu uoči Nedelje Dobrog Pastira molili smo za duhovna zvanja. Tokom tih dana koristili  smo se predloženim tekstovima iz: „Molitveni priručnik –  prilikom proslave 58. svjetskog dana molitve za duhovna zvanja“. U četvrtak 29. 4. imali smo Euharistijsko klanjanje u toku kog smo takođe koristili tekstove iz priručnika a u petak dan kasnije pater Željko je predvodio  molitvu krunice (slavne otajstva) s propratnim razmatranjima predloženim u molitvenom priručniku. Za molitvu vernika kroz  misna slavlja tokom sedmice smo koristili predložene tekstove.

Žetva je velika a poslenika malo! Molimo Gospodina da  nam pošalje dobre i svete svećenike, molimo Ga da ohrabri one koje je pozvao u svoju službu da se odazovu pozivu i odlučno kažu: ”da, evo me Gospodine”. Molimo za duhovna zvanja i u danima koji su pred nama.

Marija Galun

Be Sociable, Share!