Krštenje Isusovo (B)

Svi evanđelisti donose krštenje Isusovo na Jordanu i teofaniju koja je nakon toga slijedila. To čine iz dva velika razloga: za Isusa i njegov život to je prijelomni događaj, upravo na Jordanu Otac ga očituje narodu kroz dvije temeljne njegove vlastitosti – On je Sin njegov, on je je Pomazanik-Mesija- Krist!

Sve nam ove elemente želi otkriti Riječ Božja. Ona nam danas predstavlja Isusa iz Nazareta kao slugu Jahvina koji će sebe svega i sav svoj život staviti na raspolaganje Bogu, do kraja vršeći njegovu volju! Upravo time započinje na ovoj zemlji Novi Božji svijet, Kraljevstvo Božje! On je Pomazanik, ali koji više nije materijalno pomazan kao židovski svećenici, proroci i kraljevi. Njega sam Jahve izabire i pomazuje i to Duhom Svetim. Stoga je on pravi Pomazanik, Mesija, Krist. U Njemu Bog otvara nadu za sve narode i ljude svijeta, za sve pojedince koji se osjećaju slomljeni poput trstike koja samo što se ne prelomi, za sve one koji su se gotovo već ugasili poput stijenja koji samo tinja. On – Pomazanik – ne će lomiti i gasiti, već zacijelivati, oživljavati, pomagati, davati nadu! Petar će njegov život definirati samo jednom jedinom rečenicom: prošao je zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve…..

I mi danas Isusa iz Nazareta prepoznajemokao Pomazanika i Sina Božjega! Kao svoju vlastitu šansu da nas iscijeli, da nam dade nadu i sigurnost. Trebamo ga, životno ga trebamo jer smo malaksali i zarobljani zlom i vlastitom nemoći! Trebamo ga kao onoga koji nas neće osuditi, nego razumjeti, koji neće do kraja ugasiti ono malo nade koja u nama tinja, ili slomiti sitni napor i male korake koje činimo,  već nam dati nadu i ohrabrenje! A On? On želi doći k nama, k svakome od nas, želi doći kao ozdravitelj našega života! Upravo zato sav se stavio u službu Oca „jer je ljubio svoje….ljubio ih je do kraja“. Kažimo mu i mi danas: Ti si Krist, Sin Boga živoga! Mi te trebamo, mi te životno trebamo! Dođi nam, iscijeli nas i naše živote!

Be Sociable, Share!
Duhovna misao

Božja prisutnost

Ono što ovdje pokušavam učiniti jest da ostavim vrijeme po strani
i usredotočim se na svoj život, onaj tjelesni – u vremenu, i onaj duhovni.
Pokušavam si zamisliti Isusa kako sjedi kraj mene
i razgovaram s njim o svemu što mi se događa u životu.
Pokušavam razumjeti da u bezbroju mogućnosti
Isus ulazi u svakodnevne okolnosti moga života.
No, život ide brzo i puno se toga događa.
Pritisak i razne obveze često puta istisnu tu svijest o Božjoj prisutnosti
u mom svakodnevnom životu. Svjestan sam toga, i želim nešto učiniti.
Za sada, pokušavam ostati miran i otvoren onome što mi Njegova prisutnost želi reći.