Jedanaesta nedjelja kroz godinu

Jedno od naših najtemeljnijih iskustava jest iskustvo  g r i j e h a. Pogotovo kad dolazimo pred Boga! Osjećamo se tada nemoćni i vrijedni osude i odbačenja. Ali, Bog nas prihvaća makar smo grešni. To je temeljna poruka Riječi danas. Bog grešnike ne odbacuje već ljubi. On ga želi osloboditi njegova grijeha. To nam pokazuju današnja čitanja.

David kralj teško je sagriješio. Učinio je preljub i ubojstvo. Prorok Natan stavlja pred njega taj njegov grijeh, ali ne da mu saopći Božje odbačenje, već: „Gospodin ti oprašta tvoj grijeh: nećeš umrijeti“. Današnje nas Evanđelje posebno snažno želi uvjeriti da Bog ljubi grešnika, i da ga želi osloboditi njegovog grijeha. Preneraženje je obuzelo čestitog farizeja Šimuna i prisutnike za stolom, kad se iznenada pojavila žena – prostitutka. A kakva su bila tek razmišljanja kad je Isus dopustio da mu se približi i da ga dira. Posumnjali su da je prorok, jer ili ne zna tko je ta žena, ili zna i to svjesno dopušta, – no u oba slučaja ne može biti prorok. Ali Isus im je pokazao nešto drugo: on im je očitovao što oni misle i na taj način pokazao da je doista Prorok, i da što čini, čini svjesno. I kada daje da ga ta žena dira, i kada je pred svima uzima u zaštitu, čini to upravo kao Prorok, – očituje Božja vrednovanja. I koji apsurd? Žena tako opterećena prošlošću i grijesima odlazi oslobođena nakon ovog susreta s Isusom, a prisutni i manje grešni, ostaju u svojim grijesima. U čemu je tajna? U tome što je ta žena u Isusu prepoznala blizinu Božju i što ga je trebala za svoj život!

Nema takvog grijeha kojega Bog ne bi bio kadar oprostiti, a niti takvog grešnika, kojeg Bog u ljubavi svojoj ne bi želio osloboditi! Pa i tebe!? Možda se radi svojih grijeha bojiš Boga? Ili misliš da Ga radi svojih malih grijeha posebno ne trebaš? I jedno i drugo je opasno, i jedno i drugo znači ostati u svojim grijesima! Današnje nam Evanđelje pokazuje da nije prvenstveno važno kako je tko veliki grešnik, već koliko želi da ga Bog oslobodi njegovog grijeha, koliko treba Boga za svoj život, koliko u Isusu prepoznaje blizinu Božju! Sebe se moraš bojati a ne Boga, svoje inercije, da ne ostaneš u svojemu grijehu, jer – to znači smrt!

Be Sociable, Share!