Hodočašće Majci Božjoj Osječkoj

 “Presveta Majko Božja Osječka!

Ti si nas, svoje sinove i kćeri, odabrala da se  nađemo na ovom svetom mjestu, pod okriljem tvoga svetišta. Ponizno te molimo budi ti čuvarica i zaštitnica naša. Mi te u ime svoje i u ime svih nama milih i dragih, sa svim poštovanjem i odanošću pozdravljamo i tebi u djetinjoj ljubavi posvećujemo”.

(iz Posvetne molitve Gospi Osječkoj)

U središnjem delu Osijeka, koji se naziva Tvrđa, nalazi se franjevački samostan s crkvom sv. Križa, u kojoj se od 1703. godine nalazi kip Blažene Djevice Marije, kojega su šikloški franjevci donijeli u Osijek da ga zaštite od kalvina koji su tada nemilo uništavali katoličke crkve, kipove i slike. Od tada do danas se u osiječkoj franjevačkoj crkvi štuje i časti Blažena Djevica Marija pod nazivom GOSPA OSJEČKA. Pobožni puk sa svih strana hrli svojoj Gospi gotovo svakodnevno a posebno tada kad ih pritisnu životne nevolje.

I mi smo iz Zemuna u rane jutarnje sate, još za mraka, 02.12.2017,  krenuli na   hodočašće Majci Božjoj  Osječkoj. Na put su krenuli članovi našeg zbora i dragi nam  pater Petar Tašev, lazarista iz crkve sv. Ćirila i Metoda kao i dvoje,  Miroslav i Zrinka,  članova njegove župe. Sa nama su bili i predstavnici župe iz Surčina, crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Zemuna i …U franjevačkoj crkvi u Tvrđi toplo su nas dočekali naši domaćini. Usledila je sveta misa koju je predvodio pater Tašev a naš hor se potrudio da ovo misno slavlje uveliča svojim pevanjem. Na misi nam se pridružio gospodin Dubravko Lažeta koji je prateći sebe na gitari otpevao pesmu koju je sam komponovao a posvećenu Majci Božjoj Osječkoj. Samom misnom slavlju prisustvovali su i vernici Osijeka. Nakon mise usledilo je druženje, zakuska koju su nam pripremili domačini i obilazak sajma rukotvorina koji se tog dana održavao u gradu. Povratak na ručak i obilazak grada. Naši domaćini su nam priredili bogat i obilan ručak. Ogroman je rad uložen da se sve pripremi i mi to izuzetno cenimo. U obilazak grada poveo nas je gospodin Darko Mrkonjić, kulturolog, koji nas je svojom stručnošću, velikim strpljenjem upoznao sa lepim gradom Osijekom. Čovek koji voli svoj grad, to se osetilo iz njegovog kazivanja, nam je poklonio svoje vreme i mi mu se na tom toplo zahvaljujemo.

U ranim večernjim časovima napustili smo Osijek toplo ispraćeni od naših domačina. Puni lepih utisaka, bogti za još jedan doživljaj vratili smo se u naš Zemun. Želim posebno da se zahvalim našem pater Željku, čija je ideja i sprovođeje iste njegovo delo.

Marija Galun

napomena: prigodna foto galerija je u meniju foto.

Be Sociable, Share!