Dvadeset i osma nedjelja kroz godinu

Danas nam Riječ Božja želi progovoriti  o  zahvalnosti. Današnje nam Evanđelje opisuje Isusov susret s desetoricom gubavaca. Jedan od njih nije Židov, ne poznaje Zakon. Isus ih u svojoj dobroti i čovjekoljublju sve ozdravlja i upućuje ih da se pokažu svećenicima. I gle, od desetorice, samo je jedan došao natrag da se zahvali i poda slavu Bogu! I to bijaše stranac! Isus razočarano pita: zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ostala devetorica? Taj stranac primijetivši na putu da se očistio sav radostan i ispunjen zahvalnošću trči natrag, zahvaljujući se i slavi Boga.

Prvo čitanje nosi u sebi istu poruku. U rijeci Jordanu ozdravlja od gube Naaman Sirac. Isus će jednom zgodom predbacujući Židovima što nisu prepoznali dar Božjeg pohoda reći: mnogo bijaše gubavaca u Izraelu za proroka Elizeja. I ni jedan se od njih ne očisti do li Naaman Sirac! Treba otvoriti srce i prepoznati blizinu Božju koja liječi i ozdravlja. To je za Naamana bio prorok Elizej, a za ove gubavce Isus. Svatko tko u Isusu prepozna blizinu Božju ozdravlja, biva spašen i obdaren. Za to je potrebna vjera. Ali nakon što je primio dar očituje se čovjek upravo po tome, da li znade biti zahvalan, a ne da se sebično zatvara sa svojim darom i više ne prepoznaje darovatelja. Biti obdaren, ozdravljen trebalo bi imati za posljedicu zahvalnost, slavljenje Boga, naviještanje njegovih divnih djela!

U svjetlu današnje Poruke ispitajmo svoj život: koliko prepoznajemo u Isusu blizinu Božju koja nas želi izliječiti. Kolike smo već darove primili: dar Duha Svetoga, krsnog pomazanja, zajedništvo s Ocem po Isusovom otkupljenju, koliko je puta na nama Otac već izrekao svoje oproštenje, koliko smo puta primili Tijelo Isusovo u pričesti, radovali se u Crkvi među svojom braćom. Tu su i svi naravni darovi koje smo primili i svednevice primamo. Razmislimo danas i o zahvalnosti koju dugujemo drugim ljudima za mnoga dobra koja smo primili, roditeljima, prijateljima…..Možda im nikada nismo rekli HVALA, možda to i ne znamo reći, nemamo tako veliko srce…

Be Sociable, Share!