Da te samo dotaknem

Koncert duhovne muzike različitih tradicija

U našoj Franjevačkoj crkvi u Zemunu održan je, 10. septembra ove godine, koncert duhovne muzike. Na plakatu – pozivu na koncert pored navedenih imena izvođača stajalo je: nadamo se i želimo da pesmom tragamo, svedočimo i dotaknemo srca negujući tako kulturu mira koji nam je svima potreban. ‘‘Da te samo dotaknem‘‘ – nama tako poznato iz Svetog pisma a iz događaja kad je žena idući za Isusom razmišljala ’’da samo dotaknem Njegovu haljinu ozdraviću’’. “Da te samo dotaknem i dodirnem Ti haljine moje srce bi bilo celo, sve rane bi nestale” bio je refren jedne pesme koju su izveli članovi zbora iz Tuzle.
Na samom početku koncerta prisutne je pozdravila i dala uvodnu reč prof. Marijana Ajzenkol te najavila prvog izvođača gospodina Don Axsona iz Južne Karoline, SAD. Don Axson je izveo pet svojih kompozicija čiji su tekstovi govorili o Isusovom pozivu da dođemo na gozbu: ‘‘pozvani ste svi zato sam došao‘’, ‘’potrči kršćanine sačuvat ćemo ti mjesto’’, ’’jesi li svijestan koliko trebaš Isusa? Koliko te voli?’’ Muzikom i tekstom umetnik nam je poručio da smo svi dobro došli i da nas Isus sa radošću čeka.
Gospodin Borislav Prodanović član grupe Mesta iz Novog Sada izveo je tri svoje kompozicije koje zvučno i tekstualnu odlikuje izraziti intimizam čija dinamika odražava ambijent “noći duše” i stanja duha od blaženstva do agonije.
Zatim je nastupio mešoviti zbor mladih “Iuventus Salinarum” koji deluje pri Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla u Tuzli. Ovim zborom ravna gospodin Zlatko Špoljarević pedagog – psiholog u Općoj gimnaziji pri Katoličkom školskom centru «Sv. Franjo» u Tuzli i orguljaš tuzlanske samostanske i župne crkve. Izveli su nekoliko numera. Svojim muziciranjem mladi su uneli radost i izmamili osmehe na licima slušalaca. “Bože moj, dopusti mi, ’’Velik si’’, ’’Sjedim do tvojih nogu” su nazivi nekih od pesama koje su nam poklonili te većeri. Nakon koncerta usledilo je druženje u našoj samostanskoj dvorani koja je bila premala da primi sve prisutne te se druženje odvijalo i u hodniku samostana. Razišli smo se puni utisaka! Završiću ovaj tekst stihovima pesme koju su nam poklonili mladi iz Tuzle: ‘‘Šutim srce te želi.., znaš sve moje misli, sve moje molitve. Da te samo dotaknem i dodirnem ti haljine..‘‘
Marija Galun

P.S. Foto galeriju ovog događaja možete pogledati u meniju foto.

Be Sociable, Share!