Četrnaesta nedjelja kroz godinu

Isus šalje u žetvuProrok Izaija naviješta svojim suvremenicima dolazak novog vremena, vremena mira i blagostanja. Poziva na radost, na klicanja, na veselje! To osobito vrijedi za one, koji su do sada bili žalosni, žedni, gladni, siromašni, rastrgani nemirom. Dolazi novo vrijeme obilježeno mirom, koji samo Bog može dati, mir velik poput rijeke. Dolazi utjeha za sve ožalošćene i siromašne. Sve će to učiniti sam Bog, koji je jedini kadar obradovati ljudsko srce pravom radošću, dati mu mir i oživjeti stare kosti.

I to je vrijeme došlo! Nastupilo je s Isusom iz Nazareta! U današnjem Evanđelju vidimo kako On šalje sedamdeset i dvojicu da to navijeste Izraelu. Da mu navijeste mir, ozdravljanje i radosnu vijest: Približilo vam se kraljevstvo Božje. Tu su radost nastupa novog Božjeg svijeta doživjela i sedamdeset i dvojica vršeći svoje misionarsko poslanje, a Isus je imao viziju propasti starog svijeta: Promatrah Sotonu, kako poput munje s neba pade.

Mi već živimo u novom vremenu, u kojem je zasjala pobjeda novog Božjeg svijeta i to na Isusu proslavljenom i svuda gdje se po Isusu uspostavlja novi svijet. I tkogod prihvati Isusov navještaj i povjeruje u Njega, taj Božji mir dolazi k njemu i srce mu se raduje. Osjeća da ga Isus oslobađa, ozdravlja i obogaćuje nečim što svijet ne može dati. Ali o tome se  malo može govoriti. To treba osjetiti, iskusiti!

Danas u ovoj Euharistiji Isus stoji pred nama i nudi nam svoj mir i svoju radosnu vijest: poziva nas da dođemo, da se nasitimo i napojimo, da u Njemu koji je blizina Božja doživimo svoje ozdravljenje i obogaćenje, tu radost novog Božjeg svijeta koji je već počeo i živi u srcima sviju koji mu povjeruju i koji mu se povjere! On i nama želi navijestiti pravu radost, a  ona je u činjenici da su nam imena zapisana na nebesima! Ima li veće radosti i perspektive?!

Be Sociable, Share!